Kuppet fransk piratlov
Frankrike har lenge vært det landet i Europa som har gått lengst for bekjempe piratvirksomhet. I påskeuken skulle de etter planen bli det første landet som fikk den såkalte three strikes loven. Loven innebærer at personer som blir tatt for piratnedlastning tre ganger mister sin tilgang til Internett. Loven ble derimot ikke vedtatt som forventet.
Gjennomførte påskekupp
Den franske presidenten, Sarkozy, har lenge kjempet for den nye loven. Det var forventet at hans parti, UMP, som har flertall, lett ville få vedtatt loven. Det maktet de derimot ikke. På grunn av påsken var det lavt oppmøte denne dagen i den franske nasjonalforsamlingen, men rett før det skulle stemmes dukket 15 representanter fra det franske sosialistpartiet opp ifølge Times Online. UMP på sin side rakk ikke å mobilisere tilsvarende, og loven ble derfor nedstemt med 21 stemmer mot og 15 stemmer for. Ikke overraskende anklager nå den franske regjeringen sosialistene for å ha kuppet nasjonalforsamlingen.
Andre er derimot svært fornøyde med vendingen i denne saken. Organisasjonen La Quadrature du Net har lenge kjempet mot denne loven både i Frankrike og EU. De mener den foreslåtte loven er udemokratisk og farlig. De er ikke overraskende svært fornøyd med resultatet.
- Dette er en stor seier for alle borgere. Denne avstemningen viser at det er mulig å bli hørt. Dette er et fantastisk eksempel på hvordan Internett kan brukes for å bekjempe de som forsøker kontrollere det. Individuell frihet har på denne måten ikke blitt ofret i forsøket på å bevare interessene til privat selskaper, sier talsperson for La Quadrature du Net Jérémie Zimmermann i en pressemelding.
Vil ha omstemme
La Quadrature du Net påpeker samtidig at kampen om denne loven neppe er over med dette. Skal vi tro UMP og president Sarkozy har de rett i det. Regjeringspartiet sier de vil få loven opp til ny avstemning så snart påskeferien er over. Men det var ikke kun blant sosialistpartiet loven fikk motgang. Også to representanter fra UMP gikk imot loven. De mener loven har store mangler da den pålegger kunder å fortsatt betale for nettlinjen om de blir fratatt denne.
Det har også blitt fremmet forslag om en lignende lov for hele EU. Så langt har dette forslaget møtt kraftig motstand fra flere hold. Det spanske Europaparlamentsmedlemmet Manuel Medina Ortega, som fremmet lovforslaget, så seg nødt til å trekke det av frykt for tap av stemmer.