Til hovedinnhold

- Her må alle ta sin del av ansvaret

Hvor mange gamle mobiltelefoner har du liggende i skuffen?

I Norge har vi fått på plass returordninger for mobiler, men de benyttes for sjeldent av for få folk. Ikke en gang én prosent av de 2,4 millioner mobilene vi kjøper i året går til gjenvinning.

Forbrukerminister Audun Lysbakken har derfor utfordret de selskapene som driver med salg av mobiltelefoner i Norge til å ta et større etisk og miljømessig ansvar.

Stiftelsen Elektronikkbransjen har tatt utfordringen hans og sparker nå i gang et prosjekt de kaller El:etikk. Formålet er å oppdra både bransje og forbrukere i etikk og gjenvinning.

eletikk.no - Alt du trenger å vite
Hvis du klikker deg inn på eletikk.no vil du finne en nettside som opplyser om hva du kan bidra med som mobilkjøper i kampen mot uetiske arbeidsforhold i utlandet. Her får du også opplysninger om hvor du kan levere brukte mobiler til gjenvinning - det er altså alle mobilutsalg, samt kommunale gjenvinningsstasjoner, i Norge.

Denne uken møttes Elektronikkbransjen og Forbrukerdepartementet til konferanse om dette tema.

– Vi har en oppgave i å bevisstgjøre elektronikkbransjen og forbrukerne, og gjøre det lettere for dem å få informasjon, sier administrerende direktør Synnøve Bjørke i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

– Utgangspunktet for mitt engasjement som forbrukerminister er at norske forbrukere må få mulighet til å ta etiske og miljømessige hensyn når de handler, sier statsråd Audun Lysbakken

Uverdige forhold
Når du kjøper en ny mobiltelefon vet du omtrent ingenting om hvilke hender som har produsert delene til telefonen. Det er det ikke sikkert mobilprodusenten vet noe særlig om heller, og neppe butikken som har solgt deg mobilen.

Mange av råmaterialene som brukes i en mobil utvinnes i Afrika, i gruver med dårlig sikkerhet og ansatte som kanskje risikerer livet sitt i arbeidstiden. Størsteparten av produksjonen foregår i Asia, og noen steder stilles det så dårlige krav til arbeidsmiljø og sikkerhet at vi knapt kan forestille oss det.

Hensikten med prosjektet El:etikk er altså å opplyse forbrukerne - og bransjen - om de ulike leddene som har med produksjon og salg av mobiltelefoner å gjøre.

– Her må alle ta sin del av ansvaret for et problem som handler om alt fra utvinning av metaller i Kongos gruver, produksjonen i kinesiske fabrikker og til gjenvinning av mobiltelefoner som ligger i skuffene i norske hjem, sier Bjørke i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Les mer om El:eltikk

Se også:
Du glemmer å slette sensitiv informasjon på mobilen

Les også
Pris på mobilservice
Les også
Du glemmer å slette sensitiv informasjon
Mer om
annonse