Nyhet

Slik får du påskekrim på mobilen

Et iskaldt gufs kravler nedover ryggen, og med ett fisker du frem mobilen din...

Ulvehylet som ljomer utover påskefjellet, nifst og sårt, får hårene på armen din til å reise seg. Det knitrer faretruende i de døende gloene i peisen når du plutselig hører tunge dyreskritt utenfor. Det er Fenris som har kommet sulten og slafsende til hyttedøra di. Beistet stanger kraftfult mot døra. Først én gang - så en til.

Skjelvende av frykt griper du etter mobiltelefonen som ligger på stuebordet, men ut av mobilen kommer noe mye, mye mer fryktinngytende: Årets påskekrim.

E-bøker

Elektroniske bøker (e-bøker) kan du lese på mobiltelefoner, nettbrett, lesebrett eller på PC-er. Utvalget av norske e-bøker begynner å bli ganske bra. For å lese e-bøker på mobiler og nettbrett trenger du en app som støtter formatene som brukes.

Til iPhone/iPad kan du for eksempel laste ned gratisappen Bluefire Reader (eller tilsvarende). Android-brukere kan eksempelvis bruke Aldiko Book Reader. Har du en Windows Phone-mobil kan vi anbefale Freda. Merk at det finnes mange forskjellige e-boklesere til de ulike plattformene.

Norske e-bøker kjøper du her:

Blant titlene som er populære påsken 2012 finner vi blant andre Jo Nesbø - Gjenferd, Camilla Läckberg - Englemakersken, Lars Kepler - Ildvitnet, Chris Tvedt - Av jord er du kommet, Jussi Adler-Olsen - Journal 64 og Birger Baut - Død sjel.

Prisen på e-bøkene varierer, men ligger som normalt mellom 250 og 350 kroner per stykk hvis de ikke er på tilbud.

Amazon Kindle, et populært lesebrett, har ikke støtte for Adobe-kryptering, noe som gjør at det er en del norske e-bøker som i utgangspunktet ikke fungerer på dette lesebrettet.

Lydbøker

Engelske lydbøker har det vært nokså god tilgang på lenge, kanskje spesielt via iTunes for de som bruker iPhone/iPad. Norske lydbøker fikk imidlertid først et skikkelig rammeverk da Cappelen Damms Ordflyt ble lansert i januar i år. Ordflyt fungerer litt på samme måte som musikkstreamingstjenester, bare at det her er snakk om lydbøker.

Du får et utvalgt klassikere gratis, men må ellers betale for hver lydbok. Lydbøkene kjøpes via PC-programvaren, men kan så lastes ned til mobilen slik at du kan spille dem "offline".

Blant krimforfatterne som har skrevet bøker du finner i Ordflyt finner vi for eksempel Gert Nygårdshaug, Liza Marklund, Stephen King, Hans Olav Lahlum og Karin Fossum.

Les også: Nå kan du streame lydbøker gratis

Podcaster

Podcaster er lydklipp eller videoklipp som du abonnerer på via en RSS-leser. I påskesammenheng er det kanskje spesielt påskekrim som går på radioen som er mest spennende. NRK Radio skal i år sende påskekrimmen "Vredens dag" av Knut Aust fra skjærtorsdag til 1. påskedag. Hvis du ikke får med alle episodene, kan disse etter all sannsynlighet lastes ned via podcast til mobilen etter sending.

NRK Radioteatrets grøssere ligger dessuten ute som podcast, så disse kan du lytte til når det måtte passe i påsken:

I iTunes ligger det et par andre krim-podcaster, slik som samlingen Krim-Litcast med fire krim-fortellinger for 49 kroner, skrevet av blant andre Tom Kristensen og Jørn Lier Horst. Disse korte lydbøkene er på norsk.

Les også: Slik får du podcast på mobilen

Les også
Med denne kart-appen finner du frem på fjellet
Les også
Gule Sider lanserer iPad-app
Les også
Nå får du QR-kode på graven
Les også
e-Boks vil erstatte postkassa
annonse