Nyhet

Android dominerer markedet

Større enn iOS, Blackberry og Windows Phone 7.

Selv om Apple er verdens største produsent av smartmobiler, er det likevel Google Android som er det største operativsystemet, ifølge en NDP-undersøkelse gjort i USA. Med en markedsandel på 52 prosent i forrige kvartal er de langt før andreplassen.

Klar førsteplass

Tallene analyseselskapet NDP har hentet fram er klare i sin tale. Mens Android kjørte på 52 prosent av alle smartmobiler i USA i forrige kvartal, har Apples iOS 29 prosent markedsandel. På tredjeplass kommer BlackBerry OS med 11 prosent, etterfulgt av Windows Phone 7, Windows Mobile og WebOS på mindre enn fem prosent hver.

Vi så lignende tall fra analyseselskapet Gartne tidligere i måneden, da de meldte at Apple var verdens største smartmobilprodusent. Den testen skilte imidlertid mellom mobilprodusentene, og ikke hvilket operativsystem de kjørte. Slår man disse sammen får Android et stort overtak over iOS, da flere mobilprodusenter har valgt å ha Android installert på sine telefoner, mens det bare er iPhoner som har iOS installert.

Spennende høst

Selv om Android har et sterkt tak på operativsystem-markedet nå, kan mye skje til høsten. Med en flom av WebOS-utviklere som går til Windows Phone 7 kan vi se økt interesse for telefoner med Windows Phone 7. Samtidlig har Google kjøpt opp Motorola, og mange forventer flere sterke Android-kandidater fra selskapet.

Akkurat hvorfor Google valgt å kjøpe Motorola er det ingen som vet med sikkerhet. Flere store nettsteder spekulerer i om det hele var for å beskytte seg i den pågående patentkrigen, og få kontroll over Motorolas mange patenter. Google blir nemlig saksøkt i skrivende stund av IT-selskapet Oracle, mens Microsoft og Apple har rettet fokuset på noen av Android-produsentene, HTC og Samsung.

– Patenter var ment for å oppmuntre til innovasjon, men i det siste har de blitt brukt som våpen for å stoppe det, skrev Google-sjefen David Drummon i en bloggpost nylig.

Med Motorolas patenter kan det imidlertid se ut som Google har fått sitt eget våpen, og er klare for å slå tilbake, og beskytte sine partnere.

Les også: Google kjøper Motorola

(Kilde: Cnet)

Les også
Android går tilbake – for første gang
annonse