Tek.no

Nyhet

Ditt mobilnummer kan misbrukes

Men det er langt ifra sikkert at avsendernummeret du ser på en SMS faktisk er personen som det ser ut til. Som Nettavisen har skrevet ved flere anledninger tidligere, finnes det en lang rekke nettjenester som lar deg sende SMS-meldinger både anonymt og med falsk avsendernummer.

Andre kan late som om de er deg
Dermed kan du med enkelthet sende SMS-meldinger som ser ut som om de for eksempel er fra sjefen din til andre. Om tjenestene fungerer «riktig», er det i praksis ingen måte å avsløre om en SMS virkelig er fra den personen du ønsker å utgi deg som - eller om det bare er tull.

Eller sett fra andre siden: Andre kan sende meldinger med grovt innhold som ser ut til å være fra deg.

Les også: Send SMS fra hvem du vil

Reklamerer for tjenestene
Et raskt søk på Google gir deg en rekke treff på nettsider som tilbyr nettopp denne typen tjenester, og flere av tjenestene har til og med annonser hos søkegiganten der de reklamerer for at du kan sende SMS med falsk avsender.

Googles sjef i Norge, Jan Grønbech, sier til Nettavisen at de ikke setter en stopper for tjenester som kan brukes til noe ulovlig.

- Et spørsmål journalister har stilt meg mange ganger er for eksempel hvorfor vi har et produkt som Google Earth, da det kan misbrukes av terrorister for å finne terrormål, sier Grønbech.

- Uten at jeg kjenner konkret til hvilken annonsør du viser til, så virker det som annonsørene for SMS-løsninger enten er av typen «business to business», for reklameformål, eller av typen «practical jokes». Ingen av disse har per i dag blitt vurdert som om de bryter med retningslinjene våre, sier Google-sjefen.

Bare noen tjenester blir sperret
Netcoms innholdssjef Marius Halle forteller at det er en utfordring for operatørene å stoppe tjenester som gjerne brukes til sjikane.

- Vi tar sterk avstand fra sjikane og mobbing. Heldigvis er dette et relativt marginalt problem, men det dukker opp med ujevne mellomrom, sier Halle til Nettavisen.

Ifølge Halle er det relativt enkelt å hindre norske aktører å sende ut denne typen meldinger.

- Vi strenger det fra nettet så fort vi blir klar over det - så fremt det er mulig for oss. Det er ikke enkelt hvis det er satt opp fra utlandet, for da går det utenfor våre systemer. Også da er det mulig å sperre, men da må vi sperre for en hel operatør, og det kan skape problemer for nordmenn i utlandet som ønsker å sende SMS hjem til Norge, sier Halle.

Network Norway forteller til Nettavisen at problemet med falske SMS er ekstremt sjelden på grunn av betalingsløsningene som ligger til grunn.

- Basert på erfaring foregår det en kontinuerlig overvåking der eventuelt falske SMS-tjenester vil bli sperret med en gang vi kan dokumentere at den er falsk, forteller direktør for markedskontakt, Tom Guldberg, til Nettavisen.

Ikke noe forbud
Men de norske mobiloperatørene er på ingen måte forpliktet til å sperre denne typen tjenester.

- Det er ikke ulovlig. Det er ikke forbudt å si at man heter Per, når man egentlig heter Pål, sier informasjonsdirektør Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Post- og teletilsynet til Nettavisen.

Ifølge Aarsæther er det ingenting i ekomloven som lovregulerer dette, men at det er innholdet i meldingen som avgjør hvorvidt det kan rammes av andre lovbestemmelser.

- Så det er lov å både tilby, og bruke, denne typen tjenester?

- Det er lov å kle seg ut, også på internett, slår hun fast.

Les også
Surf for 500 kroner, få varsel?
Les også
Se hvem som svarer deg kjappest
annonse

Les også