Tek.no

Nyhet

Et lite stykke SSD-fremtid

Pretecs PDrive er en minimal lagringsdings.

PDrive er verdens minste PATA SSD ifølge Pretec.
8 Mar 2011 05:45

Hardware/Hannover: Under årets CeBIT-messe har det vært stor fokus på de nye, raske SSD-ene som ble fremmet av mange produsenter – deriblant OCZ, Patriot, Corsair og G.Skill. Vi kikket også på Pretec sitt nye SSD-flaggskip.

Men hos Pretec er det ikke bare fokus på ytelse, det finnes nemlig andre aspekter ved SSD-teknologien som er vel så spennendede.

Vi fikk en kjapp prat med sjefen sjøl, Gordon Yu. Som CEO (administrerende direktør) for Pretec hadde han god oversikt og peiling på hva han snakket om, og pekte straks ut en liten brikke med navnet PDrive – etter sigende verdens minste SSD med PATA-grensesnitt.

Han kunne fortelle oss at selv om PATA ikke kommer opp i samme ytelsene som SATA (parallelt mot serielt grensesnitt journ.anm.), hadde en PATA-SSD andre fortrinn. De kunne enklere gjøres mindre, og hadde lavere strømforbruk. At de i tillegg var rimeligere å produsere var også et stort pluss.

Yu var likevel ikke mest opptatt av den utstilte brikken – det var den neste generasjonen av sin PDrive han egentlig var begeistret for, som da skal stå ferdig innen seks måneder. Da vil kapasiteten være doblet til 64 GB, og overføringsytelsen skal ligge på anstendige 130 MB per sekund.

PDrive nede i høyre hjørne. Vanlige 2,5-tommers SSD-er i bakgrunnen.

Bevares, fremdeles er dette langt fra en SATA SSD, men her snakker vi tross alt om en brikke som med sine 22 x 12 x 1,3 mm kun tilsvarer en drøy tredel av et SD minnekort. En slik liten sak kan for eksempel settes direkte på et hovedkort eller PCI Express Mini Card, og kan enkelt integreres i mindre mobile enheter.

At SSD gradvis vil ta over for konvensjonelle snurredisker er noe vi allerede vet. Slik verden går er det tydeligvis også bare et tidsspørsmål om hvor lenge vi vil holde oss til de tradisjonelle harddiskformatene.

Vi er på Facebook!
Les også
G.Skill fornyer seg på SSD-fronten
Les også
– Intel lanserer nye SSD-er neste uke
annonse

Les også