Tek.no

Nyhet

Kopibeskyttelse stopper Blu-ray-filmer

Ole Morten Knudsen
8 Okt 2007 18:30

Det skal ikke være lett å holde seg oppdatert i teknologien.
Likevel kan det av og til bli unødvendig dyrt.
Les også:
Elegant ny Zune på vei.
Viktigst i verden.
Blir lyden bedre uten sperrer?

Takler ikke nye filmer

Folk som nylig har kjøpt seg Blu-ray spillere av typen Samsung BD-P1200 eller LG BH100 får seg nemlig en overrasklese i disse dager. Ars Technica melder nemlig at filmene Fantastic Four: Rise of the silver surfer og The Day After Tomorrow ikke lar seg spille av på disse spillerne.
Istedenfor får kundene opp et skjermbilde om at de må laste ned siste firmware til sine maskiner. Problemet er at denne firmwaren ikke eksisterer.

Trøblete kopibeskyttelse

Andre maskiner har også problemer med disse filmene. Noen begynner ikke avspilling før etter to minutter og andre hopper vilkårlig i hendelsesforløpe. Om dette er bedre en ingenting tviler vi på.

Problemet ligger ikke i spillerne selv. Det er derimot filmselskapenes, i dette tilfellet Fox, sin evige jakt etter sikker kopibeskyttelse som skaper problemer. En ny type beskyttelse kalt BD+ har nemlig blitt skapt i hui og hast etter at den gamle kopibeskyttelsen for Blu-ray ble hacket tidligere i år.

Vil ikke ta ansvar

Dette er ikke første gang kopibeskyttelser skaper problemer for kundene. Sony måtte tidligere i år trekke tilbake 20 DVD filmer frahyllene etter at de skapte problemer for flere avspillere i følge Ars Technica.
Fox på sin side viser ingen vilje til å tilbakekalle de nye utgivelsene. De mener dette er avspillerprodusentenes ansvar.
- Forbrukerne må starte lobbyvirksomhet ovenfor sine hardwareprodusenter for å sende ut oppgraderinger til sine maskiner så fort som mulig. Titlene ble testet og fungerte bra på oppgraderte spillere, sier PR ansvarlig hos Fox, Steve Feldstein, til Video Business.
Det spørs likevel om ikke alt styret med kopisperrer til slutt vil presse kundene til å hente frem sine gamle VHS-spillere. Da kan de igjen nyte sine filmer uten mer krøll enn litt finjustering.

annonse

Les også