Til hovedinnhold

Mobilt bredbånd tar av i Norge

For øyeblikket er det registrert omtrent 180.000 mobilt bredbåndskunder i Norge, og tallet vil kommet til å vokse i løpet av de neste årene, ifølge en rapport fra analyseselskapet Norsk Telecom. I denne rapporten viser prognosen at det vil være nærmere 1,2 millioner mobilt bredbåndkunder innen utgangen av 2010, i følge Dagens Næringsliv/Dagens IT.

Til tross for den sterke veksten her til lands, ligger imidlertid Norge et godt stykke bak nabolandene Sverige og Danmark.

Vokser raskt

Den enorme økningen i antall mobilt bredbåndskunder har vært over all forventning, ifølge Tore Aarønæs, analytiker i Norsk Telecom. Han sier til Dagens Næringsliv at mobilt bredbånd er enda mer populært i våre naboland.

- Mobilt bredbånd vokser langt raskere enn det man hadde trodd. Det til tross er Norge på sisteplass i Skandinavia på dette området, sier Aarønæs.

- For i Sverige og Danmark vokser mobilt bredbånd enda raskere. Ved årsskiftet i 2007/2008 hadde i Danmark syv prosent av befolkningen mobilt bredbånd, mens tilsvarende tall i Sverige og Norge var henholdsvis fem og to prosent, legger han til.

Erstatter bredbånd over fastnett

Aarønæs sier han tror mobilt bredbånd vil i stor grad erstatte vanlig bredbånd i løpet av de neste årene. Grunnen til dette er at det kommer stadig flere produkter på markedet som gjør det attraktivt med mobilt bredbånd, samtidig som at hastigheten i mobilnettene økes.

- Nye produkter som mindre lettere PC-er og bredbåndstelefoner som Iphone og bedre hastighet og kapasitet i nettene vil medføre at man får bredbånd i lomma. Da vil nok mange kutte ut bredbåndsabonnementet de har i sine hjem og heller ha kun mobilt bredbånd, sier Aarønæs.

Det er for tiden tre store aktører innen mobilt bredbånd i Norge, nemlig Telenor, Netcom og Ice.net. Tele 2 har imidlertid også startet med mobilt bredbånd ganske nylig.

Mer om
annonse