Tek.no

Nyhet

10 tips til hjemmevideo

Gisle Orlund
4 Feb 2010 06:00

 1.
Bli kjent med kameraet ditt. Det er kanskje ganske kjedelig, men det kommer til å lønne seg i lengden. Gjør deg kjent med kameraets knapper og innstillinger. Siste men ikke minst: les bruksanvisningen.

2.
Planlegg opptaket. Hvis det ikke er et helt spontanopptak så ta deg bryderiet med å planlegge det du har tenkt å filme. Tenk litt over hvordan du vil at opptaket skal se ut for dem du vil vise det til. Selv om opptaket er spontant går det an å holde disse tankene i hodet når du tar ut kameraet.

3.
Prøv å finne steder som er godt belyst. Det blir betydelig bedre hvis belysningen er god. Som en generell regel blir det bedre utendørs enn innendørs, men hvis du først må være inne slå på så mye lys som mulig.

4.
Selv om slike opptak først og fremst er visuelle finnes det også noe som heter lyd. Vær derfor oppmerksom på forstyrrende bakgrunnslyd og prøv å unngå dette. 

5.
Ikke bare stol på automatiske innstillinger. Sjekk gjennom søker eller skjerm at det ser brukbart ut. Sjekk også at lyden blir skikkelig. Husk å ikke satse på at alt gikk greit. Ta høyde for at du må filme samme ting flere ganger med andre innstillinger.

6.
Ikke gjør for korte opptak. Prøv å film en liten stund. Dette blir nesten alltid bedre og du kan alltids klippe ned opptakene når du skal redigerer alt sammen. Ikke nøy deg med kun et par sekunder. Film lenger, minne er billig og når du først har det koster det ingenting å bruke.

7.

Se etter andre detaljer enn hovedmotivet. Det er lett å bli så fokusert på hovedmotivet ditt at du glemmer alt annet som er rundt. Dette gir seg gjerne utslag i at du får med deg forstyrrende elementer som trekker oppmerksomheten bort fra det du vil at seeren skal fokusere på. Alternativt kan det hende du går glipp av noe som ville gjort opptaket mye bedre.

8.
Skal du filme idrettsarrangementer der poden deltar vil det være svært viktig at kameraet er stødig når du filmer. Vurder å kjøpe et stativ for slik filming, kvaliteten blir mye bedre.

9.

Panorer sakte og ikke zoom. Husk at raske panoreringer ikke gjør seg særlig godt, det blir mye bedre hvis ting går i et rolig og behersket tempo. Det lønner seg også å slutt å zoome. Raske panoreringer med zoom blir svært forvirrende og anstrengende å se på.

10.
Hvis du filmer sport så film så vidt som mulig. Da får du med deg mye action i filmsekvensene. Hvis du zoomer inn virker det som om det ikke skjer særlig mye. Dette gjelder spesielt lagsport.

10b.
Til slutt som en bonus gjelder det å huske på at batteriet er fulladet til enhver tid. Et virkelig nyttig ekstrautstyr er et batteri til. Da har du alltid et i reserve når du går tom for strøm.

annonse

Les også