Unngå abonnementsfella
I går serverte vi en oversikt over de beste billigabonnementene for deg som ringer lite og sender få tekstmeldinger. Nå har turen kommet til de abonnementene du kanskje bør styre unna dersom du er en ”småbruker”.
Det er innlysende at du ikke bør velge et pakke- eller fastprisabonnement dersom du bruker mobilen sjeldent, så vi har konsentrert oss om øvrige abonnementer som er relativt dyre i bruk.
Sjekk bindingstid
Det mange norske mobilkjøpere gjør, er å kjøpe en ny mobiltelefon til rabattert pris (én krone?) og samtidig skrive under en kontrakt på et abonnement med høy månedspris. Dette blir som avbetaling å regne, men er likevel en løsning som mange synes fungerer greit. Et betydelig ”problem” er imidlertid at en del mobilbrukere ikke bytter abonnement eller at bindingstiden har gått ut – eller kjøper ny mobil –, og blir derfor sittende fast i et abonnement som er dyrt å bruke.
Har bindingstiden din gått ut, og du blir tilbudt en rabatt på regningen mot nye 12 måneder med binding, bør du takke pent nei og skifte til et billig abonnement. Men for all del, ikke velg ett av følgende abonnementer hvis du er en ”småbruker”. Abonnementene vi fraråder deg som småbruker å tegne, er rangert etter operatør.
Telenors råtne epler
Det er særlig to abonnementer som utmerker seg negativt i Telenors abonnementskolleksjon, og det er de såkalte ”superabonnementene” Super og SuperPluss – som i virkeligheten er alt annet enn supre. Ideen er jo at du skal kunne kjøpe en ny mobil til rabattert mobil med disse abonnementene, men selv i bindingstid er abonnementene dyre å bruke. Det betyr at det lønner seg å kjøpe ny mobil uten abonnement, og heller velge et abonnement som er rimelig i bruk – dersom man har råd og anledning til det.
Telenor Super koster i alle fall 59 kroner per måned, med en pris per minutt på hele 99 øre, samt en SMS-pris på 69 øre. Oppstartspris per samtale er på 89 øre, noe vi opplever som alt, alt, alt for høyt nå til dags uansett abonnement og operatør. Det er med andre ord et abonnement som ingen norske mobilbrukere burde ha i 2009, ettersom det finnes en haug av bedre alternativer å velge mellom – også fra Telenor (FriHet, for eksempel).
Abonnementet Telenor SuperPluss er heller ikke noe å rope hurra for, selv om det er hakket bedre enn Super. Du betaler en månedspris på 129 kroner per måned (anses som nedbetaling på ny mobiltelefon), og for samtaler betaler du 79 øre i oppstartsavgift per samtale, samt 49 øre per minutt til andre Telenor- og Djuice-kunder, men dessverre hele 99 øre til øvrige mobilnett. Det blir dyrt i lengden, særlig når prisen per SMS også er på 69 øre. Vi anbefaler å styre unna de (ikke så)”supre” Super-abonnementene til Telenor.
(Artikkelen fortsettes.)
NetComs YoungTalk
Vi skulle til å skrive noe sånt som at NetCom har rensket opp i sitt abonnementstilbud, og luket ut de abonnementene som gir deg ugunstige vilkår ved kjøp av ny mobil. Men så tok vi en titt på abonnementet YoungTalk – et abonnement som i årevis har blitt hyllet som et godt alternativ for unge mobilbrukere som ønsker kontroll over mobilregningen. Problemet er bare at prisene ikke har blitt justert i tråd med øvrige abonnementer, og det betyr at kundene betaler anakronistiske 1,49 kroner per minutt til NetCom, Telenor og Chess-kunder (samt fastlinje), og ubegripelige 1,84 til øvrige mobilkunder med øvrige operatører. Med andre ord forsvinner de 200 kronene du betaler inn for å ha kontroll på mobilregningentemmelig raskt – til tross for 30 inkluderte SMS og 10 MMS hver måned.
Det samme gjelder for YoungTalk Plus hvor beløpet heves til 400 kroner per måned, men prisen per minutt er på hele 99 øre til NetCom/Telenor/Chess/fastlinje, og hele 1,34 kroner per minutt til kunder med øvrige operatører. Startpris og SMS-pris for begge abonnementer er dessuten på 69 øre, som også er godt i overkant av det de billigste aktørene på markedet opererer med.
Bra totaltilbud fra Tele2
Vi var altså inne på tanken å la NetCom slippe unna kritikk for sine abonnementer, men for Tele2 har vi faktisk veldig lite å utsette på. Her finner du opptil flere gode alternativer for ”lite bruk” – spesielt Tele2 Sheriff –, og det er kun ett som utmerker seg negativt. Det er Tele2 Ultra, et abonnement som er beregnet på deg som ønsker å kjøpe ny mobiltelefon. Månedsprisen er på 129 kroner, og ringeprisene er høyere enn hva vi er villige til å aksepere, når vi gransker disse nærmere; Startavgiften er på svimlende 89 øre, mens minuttprisen er på 79 øre til andre mobilnett enn Tele2s. Du ringer imidlertid for 29 øre per minutt til andre Tele2-kunder. SMS koster 69 øre. Det er absolutt ikke billig, og har du anledning burde du heller kjøpe mobilen til full pris og velge Tele2 Sheriff, Uno eller Star. Tele2 Ultra er sammenlignbart med Telenors frarådede Super-abonnementer. Totalt sett fremstår riktignok abonnementstilbudet til Tele2 som meget bra.
Derfor bruker vi dette avsnittet på å rippe opp i et vondt sår – nemlig dataprisen til Tele2. Av uforståelige grunner har ikke Tele2 tatt hensyn til kunder som ønsker å bruke mobilt internett. I alle fall ikke i en betydelig grad. Den gjeldende dataprisen er stadig 12 kroner per megabyte – gjentar: 12 kroner per megabyte! – for flesteparten av abonnementene. Heldigvis har noen abonnementer fått en litt mindre stiv pris på datatrafikken, men 5, 50 kroner per MB er heller ikke kjempebra – med tanke på at Tele2 i motsetning til flere andre aktører ikke har en gjeldende makspris per dag for datatrafikk. Mobilbrukere med et lite forbruk, bryr seg som regel sjelden om å surfe på internett på mobilen, og i så henseende fremstår Tele2 som en god operatør for ”småbrukerne”.
(Artikkelen fortsettes.)
Chess med avbetaling
I likhet med Tele2, fremstår Chess’ abonnementstilbud som meget ryddig og oversiktlig, og prisene er heller ikke så verst. De har nemlig lagt opp til en modell der du betaler en ekstra sum per måned ved kjøp av ny mobiltelefon, uten at du blir straffet i form av skyhøy startpris eller minuttpris på abonnementet. Dette fremstår som en mer redelig måte å gjøre det på, og Chess har flere abonnementer som kan være passende for deg med ”lite bruk” på mobiltelefoni.
En ulempe ved Chess, særlig når det gjelder ”småbrukere”, er at abonnementene har minstefakturering. For en som bruker mobilen sjeldent, og ikke en gang ringer for 39, 69- eller 99 kroner per måned, er det bittert å måtte betale dette beløpet uansett. Ser du imidlertid bort fra minstefaktureringen, har Chess et utmerket tilbud til deg som bruker mobilen lite.
Øvrige aktører
I stedet for å ta samme regla om og om igjen, oppsummerer vi kjapt at verken One Call, Talkmore, Ludo Mobil eller Djuice har klanderverdige abonnementer for småbrukere i sitt tilbud. Det er imidlertid viktig å huske på at du med lite forbruk når det gjelder mobiltelefoni ikke velger et abonnement med høy månedsavgift, eller abonnementer som tydelig er beregnet på andre typer brukere – for eksempel med en mengde inkluderte ringeminutter, SMS eller datatrafikk.
Til sist vil vi oppfordre alle som vurderer å bytte mobilabonnement til å prøve priskalkulatoren Ringepriser – da blir det nemlig enklere å finne et abonnement som blir billig i forhold til ditt ringemønster.