Til hovedinnhold

NetCom-forhandler beklager salgsblunder

Vi ble tipset om at One Call-kunder hadde blitt oppringt av en selger som tilbød kundene å ”bytte mobilnett fra Telenor til NetCom” mot en rabatt på 100 kroner på ny telefon eller på fakturaen. I tillegg rapporterte noen av de som hadde blitt oppringt at selgeren utga seg for å være fra One Call. Dette strider mot de retningslinjene som NetCom og Ucan2 – og underforhandlere – ønsker at selgerne skal følge.

Nå tar de ansvarlige parter et oppgjør med egne salgsrutiner, og beklager samtidig at noe slikt kunne skje. One Call mener imidlertid at operatørene bør ta enda større ansvar – og ikke legge all skyld på selgeren.

NetCom: - Alvorlig sak
Forhandleren Spesialavtale selger abonnement og produkter tilknyttet NetCom og datterselskapet Ucan2, og de sleipe oppringningene skal ha blitt gjort av en selger fra dette firmaet. Vi kontaktet NetCom for å høre hva de hadde å si om saken.

- Netcom ser svært alvorlig på dette, og vil ta det videre med Ucan2 umiddelbart. Stemmer det som kundene sier, er det selvsagt totalt uakseptabelt, og NetCom vil kreve at det ryddes opp omgående, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom til Mobilen.no.

- Alle som selger og representerer NetComs produkter og tjenester skal handle etter gitte retningslinjer, der ærlighet og redelighet er ufravikelige premisser for å få fronte NetComs varemerke, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)

Plikter å informere
One Call-kundene som følte seg lurt av telefonsalget, mottok en bekreftelses-SMS fra Ucan2 etter samtalen. Ucan2 er altså en mindre operatør som har tette forbindelser med NetCom. Vi spurte markedssjef Terje Løvdal i Ucan2 om han delte NetComs syn på saken.

- Vi stiller oss ett hundre prosent bak dette, og vi har strenge retningslinjer for våre samarbeidspartnere. Våre salgspartnere får kun utbetalt provisjon for godkjente porteringer hvor kunde ikke har benyttet seg av angrefristen, sier Løvdal til Mobilen.no.

Stemmer det at enkelte av deres selgere utgir seg for å være en konkurrerende operatør, for så å lokke kunden med at vedkommende bør ”bytte mobilnett fra Telenor til NetCom”?

- Dette har vi ikke hørt om før, men kan generelt si at selgere som bryter våre retningslinjer blir utestengt av vårt system frem til man har ryddet opp i saken. Dersom denne fremgangsmåten har vært benyttet vil dette få konsekvenser for vår samarbeidspartner, svarer Løvdal.

Spesialavtale: - Som lyn fra klar himmel
Forhandleren legger seg som ventet også flat over det som har skjedd, og presiserer overfor Mobilen.no at deres selgere har et strengt reglement for hvordan produktet skal fremlegges for de som blir oppringt.

- Det skal ikke herske noen som helst tvil om hva vi faktisk selger og hvor vi ringer fra. Denne saken kommer som lyn fra klar himmel, og hvis kunder føler uklarhet rundt hva de faktisk takker ja til, så ligger dette ansvaret hos oss, sier daglig leder Mats Røssland i Spesialavtale til Mobilen.no.

(Artikkelen fortsettes.)

Selger permittert
Han sier videre at de har hatt et oppvaskmøte med alle selgerne og gjennomgått hva som er akseptabelt – og hva som ikke er akseptabelt – i en slik salgssituasjon.

- Vi stoppet samtlige av våre selgere og tok saken i plenum til alle, og gjentok ettertrykkelig hvor viktig det er å være krystallklar på de faktiske forhold rundt produktet vi selger, sier Røssland.

 - Ansvarlig selger vil bli permittert med umiddelbar virkning og samtlige av kundene (hans/hennes) vil bli kontaktet for å avdekke eventuelle tilsvarende tilfeller, legger han til.

Men å legge all skyld på selgeren møter liten forståelse fra konkurrent One Call – selv om det var deres kunder som hadde blitt oppringt.

One Call: - kjøper ikke unnskyldningene
Salg- og markedsdirektør Thomas Sandaker i One Call mener at det ikke er første gang det blir lovet bot og bedring fra en av landets to største operatører over sine salgsmetoder.

- Det som skjer her er en klassiker – hver gang det settes fokus på salgsmetodene som benyttes av både Telenor, NetCom og nå sist UCan2 – som jo er realiteten er Netcom –, så legger alle seg flate, legger all skylden på selgeren og lover at noe slikt ikke skal skje igjen. Men allikevel skjer det gang på gang, og jeg kjøper ikke unnskyldningene, sier Sandaker til Mobilen.no.

- Det er operatørene selv som er ansvarlig for disse klare lov- og regelbruddene, og for meg fremstår det helt klart at den eneste måten å få slutt på dette er og regulere det ved lov. Jeg håper vi snart kan få de rette myndigheter på banen slik at også kundene kan føle seg trygge på at de ikke blir lurt til å bytte til noe helt annet enn det de er forespeilet av utspekulerte selgere og deres oppdragsgivere, legger han til.

 Hvordan reagerte du når du hørte at noen av One Calls kunder hadde blitt oppringt og blitt lurt til å ”bytte nett fra Telenor til NetCom”, for så å ende opp med å bytte både abonnement og operatør?

- Når det gjelder denne saken isolert, så fremstår den særlig alvorlig fordi selgeren har utgitt seg for å representere One Call – noe som ikke er tilfelle. Det beviser for meg at det langt på vei er mer en regel enn et unntak at selgerne blir instruert til å gjøre alt for å få kundene på kroken. Dette er ikke et selgerproblem men et oppdragsgiver- og ledelsesproblem etter min oppfattning, svarer Sandaker.

Hvordan ville dere handlet dersom det dreiet seg om en One Call-selger som hadde gjort tilsvarende?

- Jeg tror ikke noe lignende kunne skjedd hos One Call. Vi har per i dag ikke noe aktivt utgående telefonsalg, men kun mot egne kunder. Dersom det mot formodning skulle ha skjedd, ville vi naturlig nok ikke kunne akseptert noe slik, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Vi beklager!
Både NetCom, Ucan2 og Spesialavtale hevder at dette er en beklagelig hendelse.

- Om det er kunder som føles seg lurt av en selger som representerer Ucan2, ber vi om at disse tar kontakt direkte med Ucan2, slik at vi kan ordne opp eller kompensere dem på en eller annen måte. Vår forretningsmodell er basert på at vi skal ha fornøyde kunder som lever godt og lenge med sitt Ucan2-abonnement, sier Løvdal i Ucan2.

- Vi kvalitetsjekker daglig hvordan våre selgere legger frem produktet ovenfor kundene, det gjennomføres også kvalitetssjekk i etterkant av salgene. Dette nettopp for å avdekke eventuelle misforståelser og rette opp i dem. Denne gangen ser det ut som kunden har henvendt seg til dere før vi har kontrollert salget og rettet opp i denne misforståelsen. Dette beklager vi. Jeg vil understreke at vi som salgsorganisasjon jobber kontinuerlig med kvalitetssikring av budskapet våre selgere leverer til kundene. Dessverre så kan det fra tid til annen oppstå misforståelser som denne. Vi beklager det inntrufne overfor den berørte og understreker at vi skal rydde opp slik at alle blir fornøyde, avslutter Røssland i Spesialavtale.

Mens Sandaker i One Call avslutter med en advarsel:

- Jeg vil komme med en klar oppfordring til alle mobilkunder i Norge om å tenke seg godt om før man takker ja til det som kan fremstå som et godt tilbud fra en selger på telefonen eller gata. Det er ikke sikkert det fremstår like bra dagen etterpå – eller når regningen kommer.

Mer om
annonse