Tek.no

Nyhet

Derfor bør du se hunden din i øynene

Øyekontakt kan være viktigere enn du tror.

Shutterstock
19 Apr 2015 06:00

Du har kanskje hørt at det er lurt å unngå øyekontakt når du møter fremmede hunder, og det er nok et meget godt råd. Når det gjelder din egen hund, derimot, viser det seg at øyekontakt er helt essensielt for å knytte et bånd mellom dere, skriver Forskning.no.

Japanske forskere har nemlig funnet ut at langvarig øyekontakt med en hund øker nivået av oksytocin i kroppen, både hos hunder og mennesker. Det samme velværehormonet frigjøres blant annet når barn og foreldre ser hverandre. Det antas at nettopp oksytocin er det hormonet som gjør at vi knytter biologiske bånd med familiemedlemmer og nære venner.

Hunder kontra ulver

Ulver og hunder er selvsagt nokså nært beslektet, men ønsket om øyekontakt med mennesker er en vesentlig forskjell. En ulv, selv en som har vokst opp hos mennesker, vil ikke føle noen trang til å se mennesker i øynene.

Forskerne fra Japan tror derimot at hundene over tid kan ha «koblet seg på» den biologiske tilknytningen som mennesker har med sine egne barn. På den måten oppnår de også noen av de samme fordelene. Kilden til å skape disse båndene ser altså ut til å være blikkontakt.

I denne videoen ser du til venstre en hund som har mye og langvarig øyekontakt med eieren sin. Begge hadde høyere oksytocin-nivåer i kroppen etter forsøket enn eieren og hunden til høyre:

Hele studien finner du hos Sciencemag.org.

Dingsen for deg som vil forstå hundespråk
Denne skal tolke hundens signaler ved hjelp av sensorer »

(Kilder: Sciencemag.org, Forskning.no)

annonse