Nyhet

Slike koder kan erstatte passordet ditt

Alt du trenger å huske er brukernavnet ditt.

Du har med all sannsynlighet en rekke brukerkontoer som er beskyttet med passord – alt fra e-postkontoer, sosiale medier, og nettbutikker, til apper og tjenester. Ideelt sett skal du ikke bruke samme passord to steder, men det skjer vel kanskje ikke i praksis?

Mange steder kan du aktivere totrinnsverifisering, som både inkluderer et vanlig passord og en kode som du får tilsendt på mobilen din. Nå skriver Cnet at Yahoo vil kutte ut passord-biten, og heller nøye seg med å sende deg en kode på mobilen hver gang du skal logge inn.

Funksjonen kaller de «On-demand»-passord. Det går ut på at du logger deg inn på vanlig vis – med passord –, og så registrerer mobilnummeret ditt. Etter dette vil du ikke bli spurt om et forhåndsvalgt passord, som i dag. Isteden taster du inn brukernavnet ditt, og trykker «sendt meg et passord»-knappen. Deretter får du et engangspassord på fire tegn sendt til mobilen din.

– Dette er det første steget mot å eliminere passord, sa Yahoo-direktør Dylan Casey under en presentasjon på festivalen South by Southwest.

Norske MinID fungerer på nesten samme måte. Der taster du inn fødselsnummeret ditt, og får tilsendt en engangskode på mobilen for å logge inn.

Bekjemper svake passord

Dette blir som en totrinnsverifisering uten det første trinnet – altså passordet, skriver Cnet. Totrinnsverifisering er tilsynelatende en enda sikrere løsning, men er samtidig mer tungvindt.

Yahoos nye løsning er nok heller ment som en erstatning for vanlige passord. Mange av Internett-brukere har så svake passord – nettopp for å klare å huske dem – at slike «On-demand»-passord kanskje vil være et sikrere alternativ.

Ønsker du «On-demand»-passord som et alternativ til vanlig passord? Kommentér i forumet!

Norske forskere vil se om bilder, lyd og mønstre er bedre enn tekst
Finnes det gode alternativer til passord? »

(Kilde: Cnet)

annonse