Til hovedinnhold

Det som skjedde her, revolusjonerte verden

Denne måneden er det 25 år siden.

Varg Aamo, Hardware.no

World Wide Web, som oftest forkortet til WWW, fyller 25 år i disse dager. Web-konseptet ble klekket ut av Sir. Tim Berners-Lee, en forsker ved CERN i Sveits, som jobbet med en plan for hvordan kommunikasjonen via datidens Internett kunne forbedres.

Berners-Lee sendte forslaget til sjefen sin Mike Sendall, og forslaget innebar en radial forandring i hvordan man lenket til og delte informasjon over Internett.

Likevel ble det ingen brakstart. Den korte og konsise konklusjonen fra Sendall var at forslaget var vagt, men spennende. Likevel fungerte ordene som et grønt lys til en videre fordypning i problemstillingen, og Berners-Lee fortsatte sitt arbeid.

Store mengder informasjon

Tim Berners-Lees notat om World Wide Web.

Problemstillingen Berners-Lee måtte bryne seg på var hvordan de store mengdene med informasjon som ble skapt ved CERN skulle være mulig å ha kontroll over. Det nytter ikke å forske om resultatene bare blir liggende.

Den første webserveren står den dag i dag utstilt i Cerns enorme datasenter i Sveits.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Gjennom en kombinasjon av eksisterende teknologi, gode idéer og et klart behov for bedre kommunikasjon hadde Berners-Lee satt sammen den første løsningen etter åtte måneder. Da kommuniserte den første webserveren med Internett gjennom HTTP, og enda noen måneder senere var webben som vi kjenner den i dag i praksis født.

– I det følgende kvarte århundret har nettet endret verden på en måte jeg aldri kunne ha forutsett. Det har generert milliarder av dollar i økonomisk vekst, snudd data om til det 21. århundrets form for gull og sørget for innovasjon innen både utdanning og helse, sier Berners-Lee.

Frigjorde koden

En av de virkelig store milepælene var da CERN la ut WWW-koden fritt tilgjengelig i 1993. Sammen med en helt standard nettleser og et eget kodebibliotek lå forholdene til rette for alle som ville lage seg en webserver Det var bare å skru sammen selve maskinen selv, og så var det fritt frem.

I Norge ble den første webserveren satt opp på Kjeller, og de første nettsidene ble skrevet av Håkon Wium Lie. Nordmannen oppfant også standarden CSS, som i dag brukes på så godt som alle verdens nettsider, og bestemmer hvordan disse skal se ut i nettleseren.

– Jeg satt og skrev de første sidene som vi la ut den maidagen for 20 år siden. Det var virkelig en bakoversveis-opplevelse, å se hvordan små tagger kunne lage sider som kom til å endre verden, fortalte Wium Lie til Hardware.no da vi intervjuet ham i fjor sommer. (Ekstra)

– Du måtte riktignok ha en datamaskin og den måtte stå på nettet, så dét var en terskel. Men internett kom jo kommersielt tidlig på 90-tallet, og det har jo endret verden raskere, tror jeg, enn noen annen oppfinnelse noen gang i historien, sa Wium Lie.

– Kanskje bortsett fra atombomben. Det er nok det eneste, tror jeg. Men Internett har jo, i langt større grad enn atombomben, gjort verden til et bedre sted å være, fastslo Wium Lie.

Den dag i dag baserer mye av det moderne samfunnet seg på mulighetene WWW har gitt oss, og det er vanskelig å tenke seg en verden uten.

Slik ble det moderne nettet til:
Vi besøkte CERN og World Wide Webs fødested »

annonse