Tek.no

Nyhet

Nå kommer det nye budsjettyndlinger fra Motorola

Motorola One Macro og Moto G8 Plus er lansert.

Motorola
Finn Jarle Kvalheim
25 Okt 2019 19:26

Moto G-mobilene er den rimelige mobilserien som har holdt på lengst her til lands. Dette er også serien som flere av de siste årene har gitt deg mest mobil for pengene av de rimelige. Nå har Motorola lansert nye Moto G8 Plus. Foreløpig er det bare modellen med Plus-navnet som er sluppet, og den legger seg på rundt 3.000 kroner.

Men som vanlig ser det ut til at du får relativt mye telefon for de pengene.

Telefonen er bygget i glass, og den har en 6,3-tommer stor skjerm på forsiden. G8 Plus har forøvrig selfiekamera i en dråpeformet utskjæring i skjermen. One Vision og One Action hadde i stedet kameraet bak et hull i skjermen, på samme måte som Samsungs Galaxy S10-telefoner.

Kraftige stereohøyttalere

Telefonen skal ha kraftige strereohøyttalere som gjør den egnet til filmtitting. Den har litt kraftigere maskinvare enn vårens Moto G7 Plus-modell, men forskjellen er ikke stor nok til at det bør gjøre veldig mye fra eller til i brukeropplevelse. Prosessoren er oppgradert fra en Snapdragon 636 til en Snapdragon 665. Begge er meget kapable mellomklasseprosessorer.

Det er et 48-megapiksles kamera med nattmodus og laserfokus som sitter i denne. Det er også en ultravidvinkel på baksiden, men i likhet med One Action-modellen er dette bare for sterkt stabilisert video.

Motorola kjører fortsatt så godt som ren Android, slik at du får lite skrot i menyene. Dermed er det også lite som kan sinke ytelsen i disse telefonene. Men produsenten ser ut til å ha mistet gløden for Android One-programmet, som de så ut til å satse på da de slapp de første mobilene i One-serien.

Moto G-serien har alltid gitt svært mye for pengene, og det ligger det an til at også siste utgave vil gjøre.
Motorola

Dermed gir G8 Plus, som tidligere Moto G-modeller, ingen tydelige garantier på oppdateringsperiode slik Android One-programmet krever.

Motoene kjører fortsatt Android 9

En annen ting som kanskje skuffer litt er at de nylanserte telefonene kommer med Android 9, som er i ferd med å fases ut til fordel for Android 10. Gjennom vinteren vil forventningene til at nye telefoner leveres med siste Android bli høyere for hver uke som går, og det er allerede nye telefoner på markedet som leveres med det.

Den andre Motorolaen som akkurat ble sluppet heter Motorola One Macro. Her har produsenten jobbet spesielt med makrofunksjonen i kamerahumpen på baksiden. De skryter av at telefonen skal være den eneste som kan fokusere på objekter bare to centimeter unna. Det er en påstand vi tar med en bitteliten saltklype; også Huaweis telefoner har svært god nærgrense og bruker vidvinkelkameraet til å ta fenomenale makrobilder.

Men det er i hvert fall ingen telefoner på markedet som har vesentlig bedre nærgrense enn to centimeter.

Motorola One Macro skal være ekstra godt egnet til å ta bilder av ting heeeeelt på nært hold.
Motorola

Midt mellom Moto G og One Action

Designmessig har begge de to telefonene en forholdsvis lang kameratut på øvre venstre del av baksiden. Der er det fire runde utskjæringer, men bare to av dem er kamera; de to andre er LED-blits og lasersensor til rask og presis fokusering.

Et ekstra kamera er montert i løsvekt over det avlange feltet.

Ellers ser Motorola One Macro litt ut som en krysning mellom One Action og den nye Moto G-modellen, ved at den har dråpeformet åpning til frontkameraet foran. Formmessig ser den mest ut som førstnevnte.

One Macro har som navnet antyder muligheter for makrofotografering. Men det er ikke helt som du kanskje forventer. I stedet for at telefonen bruker en høyoppløst ultravidvinkel med autofokus er det snakk om et helt rent makrokamera med bare to megapikslers oppløsning.

Pikselstørrelsen er forholdsvis stor, og vesentlig større enn for eksempel i Galaxy S10. Dermed burde selve brikken klare å fange nok lys, men optikken foran brikken er ikke fryktelig lyssterk, med sin f/2.2. Om dette er en løsning som er bedre enn et ultravidvinkelkamera med autofokus, slik Huawei og OnePlus har i sine mobiler gjenstår å se.

På forsiden har også denne telefonen en dråpeformet utskjæring til frontkameraet. I motsetning til de fleste Motorolaer her på berget er det imidlertid en MediaTek-prosessor som bor på innsiden. Motorola har pleid å holde seg til Qualcomms Snapdragon-prosessorer, men med enkelte sidesprang til andre leverandører. One Vision og Action har for eksempel Samsungs Exynos-prosessorer i stedet.

Begge de nye telefonene kommer med 4.000 mAh batteri, men bare Moto G8 Plus kommer med 18-watts hurtiglading.

Bare 1200 kroner skal nye Moto E6 Play koste. 400 kroner mer er et relativt stort hopp, men for de pengene får du for eksempel Moto E6 Plus som er betydelig bedre utstyrt og vil henge med ytelsesmessig mye lenger. Også den eldre Moto One har en veldig ålreit spesifikasjonsliste i området rundt 1500 kroner. Der er også Nokia og Xiaomi relativt kvasse.
Motorola

Fornyet den aller rimeligste serien også

Motorola slapp også to rimeligere telefoner. Helt mot bunnen av prisstigen er nye Moto E6 Play, som kommer med en prislapp på skarve 1200 kroner. Her gjør de velkjente skjermrammene seg gjeldende, men den har i hvert fall fortsatt fingerleser på baksiden - i denne prisklassen er det ikke alltid den følger med.

Det er på innmaten det virkelig er spart. Her er det bare to gigabyte RAM, og mobilprosessoren er en forholdsvis bedagelig variant fra MediaTek. Her spørs det hvor lenge ytelsen holder uten at mobilen oppleves som veldig treg.

Du skal ikke hundrelapper opp i pris før ytelsen blir vesentlig sprekere og mer fremtidsrettet enn i Moto E6 Play. Det kan likevel hende at ting flyter forholdsvis bra på skjermen på grunn av de rene og lettdrevne menyene Motorola bruker.

Produsenten har dessuten lansert Moto G8 Play, men den er såvidt vi vet foreløpig rettet mot noen få markeder, blant annet i Sør-Amerika. Prisen er også ventet å ligge på rundt 250 britiske pund, noe som legger den relativt tett opp mot G8 Plus-prisen, men med en del svakere maskinvare.

Du kan kjøpe G8 Plus og Motorola One Macro fra 5. november. Moto E6 Play blir tilgjengelig en gang i løpet av november, melder Motorola.

annonse

Les også