Til hovedinnhold

Grønt lys for Elon Musks futuristiske transport

Chicago lar The Boring Company grave tunnel.

The Boring Company

Superentreprenøren Elon Musk har som kjent mange jern i ilden. Ved siden av Tesla og SpaceX finner vi eksempelvis The Boring Company, som enn så lenge kanskje er mest kjent for hatter og flammekastere.

Men The Boring Company ble da vitterlig grunnlagt for å lage tunneler i transportøyemed, og nå ser det ut til at Musk og Company har halt i land sin første skikkelige kontrakt. Jobben går ut på å bygge et nytt hurtigtransportsystem som skal frakte passasjerer mellom og flyplassen O'Hare og Chicago sentrum.

Dette er en tur som i dag tar omtrent 40 minutter med Chicagos «L-tog» – der L faktisk er kort for elevert – men med Musks planer skal dette kuttes ned til 12 minutter hver vei.

Løsningen som skisseres er å bruke elektriske kjøretøy som går i tunneler hele veien fra sentrum til flyplassen. Hvert kjøretøy skal kunne ta opptil 16 passasjerer pluss bagasje – som riktignok ikke er all verden – men vil veie opp for dette ved å ha avganger så ofte som hvert 30. sekund.

Og i beste Musk-stil er selvfølgelig planen at det skal bli rimeligere enn å ta en drosjebil eller lignende tjenester.

Må betale alt selv

Ett stort spørsmål er hvordan Musk og Company har tenkt å finansiere det hele. Ifølge den inngåtte avtalen trenger nemlig ikke Chicago eller byens skattebetalere hoste opp en eneste cent før hele systemet er i drift.

The Boring Company

Alle konstruksjonskostnader skal nemlig dekkes av selskapet selv. Så skal forhåpentligvis disse pengene tjenes inn igjen ved salg av billetter, reklameplass og shopping om bord i kjøretøyene.

Men selv om prosjektkostnadene skal kunne presses under en milliard dollar, vil det selvfølgelig være en liten utfordring å få finansieringen på plass. Kanskje spesielt med tanke på at Tesla har slitt med lønnsomheten over lenger tid.

Samtidig vet vi at Musk har en enorm kapasitet og egen evne til å gjennomføre det han begynner på – gjerne via litt utradisjonelle metoder. For alt vi vet kan deler av prosjektet bli finansiert ved at han begynner å selge byggesett av utgravd fjell.

Slo tilbake mot kritikerne 1. april:
– Så konkurs at du ikke kan tro det >>>

(Kilde: The Verge)

annonse