Tusenvis som har plombert sin TV kan likevel bli nødt til å betale NRK-lisens
NRK vil neppe refundere utgiftene.
Saken vår om Rimmereid-utvalgets forslag om å kreve NRK-lisens fra alle landets husstander, enten husstanden har TV-apparat eller ikke, førte til en storm av kommentarer og diskusjon på forumet og Facebook-siden vår.
Mange av leserne våre stilte seg svært negative til utvalgets forslag, og flere uttrykker seg i ordelag vi helst ikke vil gjengi direkte.
En av dem som har engasjert seg i debatten på Facebook-siden vår, er Aanund Bygland (34) fra Aust-Agder. Han har irritert seg grundig over NRKs lisensavdeling, og følgelig har valgt å plombere TV-apparatet sitt. Bygland sier til Tek at han ikke ser på NRK, og derfor ikke har noe bruk for mottakerutstyr.
– Jeg plomberte TV-en i 2012-13. Da hadde jeg ikke brukt TV-en på over et år. Tidligere har jeg ikke hatt noe imot å betale NRK-lisens, men da NRK krevde lisens fra både meg og min samboer, til tross for at vi hadde meldt fra om at vi hadde flyttet sammen, følte vi oss veldig dårlig behandlet av NRK, forteller Bygland.
– Så kall meg barnslig, men slikt gjør meg ganske forbanna, så etter den episoden gikk jeg til Expert på Tynset. Betalte 800 kroner og fikk TV-en min plombert.
- Slik gjør du det selv:
Tek.nos guide til å slippe NRK-lisensen »
Tusenvis av plomberte TV-er kan bli lisensbelagt
Bygland er langt ifra den eneste som har plombert TV-en sin for å slippe å betale lisensavgiften til NRK. På Tek.no har vi til og med forklart deg nøyaktig hvordan du gjør dette selv, og for et par hundrelapper kan du spare tusenvis av kroner hvert år. Det finnes til og med egne norske selskaper som eksisterer kun for å plombere TV-er for å slippe unna lisensen, slik som Lisensfri AS.
Oslo-bedriften har holdt i rundt et år, og sysselsetter i dag omlag 15 personer som reiser rundt og plomberer TV-er på oppdrag.
– Det begynte som en liten bijobb ved siden av studiene, men nå har vi tusenvis av kunder. I stedet for at kundene kommer til oss med TV-en sin, kjører vi rundt og utfører plomberingen der TV-en står, forklarer Edvind Buberg, daglig leder hos Lisensfri AS, til Tek.no.
Prisene for plomberingen varierer fra hvor langt de må reise for å plombere TV-en. Uansett så er det snakk om langt mindre penger enn den årlige kringkastingsavgiften på 2 834,70 kroner.
Utvalget tok ikke stilling til plomberte TV-er
"Hvis du ser på NRK på andre måter enn via et TV-apparat i heimen, uten at du betaler lisens til NRK, så er du en gratis-passasjerTore Olaf Rimmereid til Tek.no"
Men NRK er ikke fornøyd med ordningen hvor bare TV-er er lisensbelagt, og ser nå altså etter andre måter å finansieres på. Det såkalte Rimmereid-utvalget, ledet av Tore Olaf Rimmereid, leverte på fredag en rapport som foreslår to mulige måter å gjøre dette på: Enten å utvide dagens grunnlag for lisensinnkreving eller å ha en såkalt hustand-lisens. Dette vil potensielt gi NRK 300 millioner i økte inntekter.
– Hvis du ser på NRK på andre måter enn via et TV-apparat i heimen, uten at du betaler lisens til NRK, så er du en gratispassasjer, og det blir urettferdig overfor fellesskapet, fortalte Tore Olaf Rimmereid til Tek.no.
- Les mer om Rimmereids forslag i vår nyhetssak, eller les rapporten i sin helhet.
Forslaget skal diskuteres til høsten, og et vedtak skal fattes på vårparten. Nøyaktig hva som blir resultatet er det ingen som vet, men sjansen er stor for at de som har plombert TV-en sin vil måtte betale lisens, og samtidig ikke kunne se NRK på TV-en sin.
– Hensikten med en plombering er at den skal være irreversibel, forklarer Buberg fra Lisensfri AS.
– Det er ulike måter å plombere en TV på, man kan fylle mottakerkontakten med epoxy, men det gjør ikke vi. Vi åpner hele TV-en og fjerner antenneinngangen fysisk.
Dermed er det liten, eller ingen sjanse, å få tilbake antenneinngangene uten en veldig kostbar operasjon, hvor hele kretskortet må byttes ut.
Vi ringte lisensavdelinga til NRK for å høre hva de tenker om alle som har plombert TV-ene sine for å slippe lisensavgiften, og fikk prate med fungerende sjef for lisensavdelingen i NRK, Audun Strand:
– Så vidt jeg kan huske har problemstillingen rundt plombering av TV-er ikke vært en del av Rimmereid-utvalgets mandat, sier Strand.
Stort mer enn det ville imidlertid ikke Strand snakke om plomberte TV-er, og sa at alt dette skulle opp til politisk debatt frem mot høsten, og at et vedtak skal fattes på vårparten neste år.
«Gratispassasjerer» er stort sett folk som har det trangt økonomisk
Aanund Bygland er mildt sagt misfornøyd med NRKs behandling av både sin egen sak, og hvordan de nå vurderer å kreve inn lisenspengene fremover:
– NRK sin oppførsel har omvendt meg fra å være noenlunde positiv, til å være 100 prosent NRK-motstander. For meg er dette blitt en prinsippsak. NRK driver med underholdning, og jeg synes ikke det er noe man skal få tredd en regning ned over øra for. Det jeg trenger av nyheter og underholdning får jeg gjennom aviser og Netflix, sier Bygland.
– Mange har det trangt økonomisk
– Vi møter de menneskene som Rimmereid omtaler som «gratispassasjerer», som ønsker å slippe å betale NRK-lisens. Halvparten av våre kunder er bedriftskunder. Av de 250 000 menneskene som vil slippe NRK-lisens, er det mange folk som har det trangt økonomisk, det være seg alenemødre, pensjonister og andre som av ulike årsaker har dårlig råd. Jeg savner noen som kan representere disse menneskene i debatten, sier Buberg.
Buberg er imidlertid ikke bekymret for sin egen bedrift, og sier pragmatisk at dersom det kommer en ordning som gjør at Lisensfri AS ikke lenger er levedyktig, vil han finne andre ting å gjøre.
- En fellesskatt hadde vært en bedre løsning, avslutter Buberg.
Skal du kjøpe TV?
Dette er TV-ene Tek.no anbefaler deg å kjøpe »