Til hovedinnhold

Har du PC fra Asus eller Huawei bør du oppdatere dem nå

Er åpne for kjente sikkerhetshull.

Denne uken er det avdekket sikkerhetshull i maskiner fra både Asus og Huawei. Alle med en PC fra disse produsentene bør undersøke om de utsatt for å hindre at uvedkommende får tilgang til å kjøre skadelig programvare på maskinen sin.

Åpnet bakdør til Asus-maskiner

For Asus' vedkommende melder sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs at kriminelle skal ha brukt en sårbarhet i oppdatøringsverktøyet Asus Live Update for å åpne en såkalt bakdør til maskinene fra selskapet. I verste fall gir dette uvedkommende full tilgang til maskinen uten at du er klar over det.

Asus ZenBook er blant de rammede maskinene og bør oppdateres med ny versjon av Live Update.

Verktøyet er forhåndsinstallert på de fleste Asus-maskiner og hjelper egentlig til med å holde systemet oppdatert og sikkert. Feilen i oppdateringsverktøyet skal imidlertid ha blitt brukt til å forsøke å angripe over én million brukere over hele verden i perioden juni til november 2018.

Asus har på sin side bekreftet at «et lite antall enheter» er blitt infisert med ondsinnet kode gjennom sikkerhetshullet. Ifølge Toms Hardware melder imidlertid sikkerhetsselskapene Kaspersky Labs og Symantec om at minst 70 000 av deres kunder beviselig har hatt ondsinnet kode på sine maskiner som en direkte følge av sikkerhetsbristen, og at dette bare kan være toppen av isfjellet.

Asus ble varslet om sikkerhetsbruddet allerede i januar, men la ikke ut en fiks før i går, da pressen begynte å skrive om saken. Selskapet gir heller ingen henvisning til Kaspersky Labs som oppdaget og varslet dem om sårbarheten.

Dette må Asus-eiere gjøre nå:

Asus har lansert en ny og sikrere utgave av Asus Live Update. Om du har en Asus-maskin kan du gå til denne siden for å laste ned et verktøy som forteller deg om du er utsatt for angrep og om du må oppdatere Asus Live Update-verktøyet til den nye versjonen.

Den nye og sikre versjonen av Asus Live Update er 3.6.8.

Feil hos Huawei-maskiner også

Har du denne eller en annen Huawei-bærbar bør du søke etter oppdateringer med PC Manager-verktøyet dens.

Huawei lager noen av markedets aller beste bærbare datamaskiner for tiden, noe vår toppliste viser ganske klart.

Denne uken oppdaget imidlertid Windows Defender, den innebygde sikkerhetsfunksjonen i Windows 10, en alvorlig sikkerhetsbrist i en såkalt enhetsbehandlingsdriver som Huawei benytter seg av for å kontrollere enhetene sine.

Enhetsdriveren gir ifølge Microsoft omfattende tilgang til de dypeste nivåene av operativsystemet, og når denne er usikker, som i dette tilfellet, åpner den potensielt for at ondsinnet kode kan kjøre på maskinen din gjennom en bakdør.

Dette må Huawei-eiere gjøre nå:

Huawei var ifølge Microsoft raskt ute med å fikse feilen, og alle med en Huawei-maskin bør nå søke etter oppdateringer med selskapets «PC Manager»-verktøy som de finner i startmenyen. Dersom verktøyet ikke finner noen fikser er maskinen din allerede oppdatert.

MateBook 13 gjør nærmest narr av konkurrentene:
Tilbyr enormt mye ytelse og kvalitet for pengene »

(Kilder: Toms Hardware 1, Toms Hardware 2)

Les også
Nå blir 10/10-maskinen til Huawei oppgradert
Les også
Huawei MateBook 13: MateBook 13 gjør nærmest narr av konkurrentene
Les også
Asus ZenBook 14 med dedikert grafikk: Denne lille saken kan du faktisk spille på
Les også
Billige 15-tommere: Enorme forskjeller på billige bærbare
annonse