Til hovedinnhold

EU skal etterforske Apple etter Spotify-anklager

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk

I mars sendte Spotify-sjefen Daniel Ek et åpent brev til EU-kommisjonen for å klage på Apple. I brevet skrev han at Apple utnytter sin markedsposisjon for å forhindre Spotify og andre musikkstrømmetjenester å konkurrere med Apple Music.

Ifølge Financial Times har nå EU-kommisjonen bestemt seg for å følge opp klagen fra Spotify. I løpet av de neste ukene skal de angivelig starte en etterforskning for å se om anklagene stemmer, og om Apple driver med konkurransehindrende praksis.

Tar 30 prosent av inntektene

Det Spotify og Daniel Ek har klaget mest på er at Apple tar 30 prosent av alle inntektene Spotify tjener via applikasjonsbutikken App Store. Dette har ført til at Spotify og andre musikkstrømmetjenester tilbyr to forskjellige priser for betalende brukere – én man kan melde seg opp til separat fra App Store, og én via App Store som koster 30 prosent mer.

Dette har alltid vært problematisk for Spotify, men det ble et desto større problem da Apple lanserte sin egen musikkstrømmetjeneste, som bare har én pris.

Spotify er fortsatt langt større enn Apple Music internasjonalt, men i USA gikk Apple Music nylig forbi Spotify i antall betalende brukere.

Apple: Spotify vil bare ha fordelene, uten å betale for det

Hverken Spotify eller Apple har sagt noe til Financial Times etter de skrev at EU-kommisjonen har vurdert saken. Da Spotify-sjefen skrev klagen sin i mars, kommenterte imidlertid Apple ganske så krast:

– Etter å ha brukt App Store i flere år for å få selskapet sitt til å vokse dramatisk, ønsker Spotify å beholde alle fordelene ved App Stores økosystem, uten å bidra. Det inkluderer de betydelige inntektene som de har fått fra App Store-kundene, skrev Apple i mars, samtidig som de også angrep Spotifys utbetaling til musikkartister:

– Samtidig distribuerer de musikken du elsker, mens de gir stadig mindre bidrag til kunstnere, musikere og låtskrivere som lager musikken. De har til og med gått så langt som å ta skaperne til retten.

Utfallet kan bli positivt for forbrukere

Hvis det viser seg at Apples metoder har hindret konkurranse i markedet, kan det få store konsekvenser. Det vil trolig bety en saftig bot, slik Google har måttet tåle et par ganger, men trolig også en mer fordelaktig kostnadssplitt for Spotify.

Det kan også hende at Apple vil måtte åpne opp tjenester som Siri, HomePod og Apple Watch mer for tredjepartsaktører. I dag kan for eksempel ikke Spotify-sanger initieres via Apples smarthøyttaler, og Spotify-sanger kan heller ikke lagres offline på Apples smartklokke. Slike begrensninger kan potensielt fjernes vil EU-kommisjonen krever det.

annonse