Tek.no

Nyhet

Førsteinntrykk: Nokia N85

Einar Eriksen
29 Okt 2008 09:10

Dimensjoner: 10,3 x 5,0 x 1,6 cm, 128 gram
Skjerm: AMOLED 2,6 tommer, 240 x 320 piksler, 16 millioner farger
Teknologi: GSM 850/900/1800/1900 MHz, UMTS 900/1900/2100 MHz, GPRS, Edge, WCDMA, HSDPA (super-3G)
Maskinvare: Bluetooth 2.0 med A2DP, USB 2.0 Hi-Speed, Wi-fi 802.11b/g med UPNP, A-GPS
Minne: 74 MB internminne, 78 MB NAND-minne, Micro-SDHC-støtte (8 GB Micro-SDHC inkludert)
Kamera: 5 megapiksler, Carl Zeiss Tessar-optikk, 2584 x 1938 piksler, inntil 640 x 480 piksler 30 FPS videoopptak
Operativsystem: Symbian OS, S60 3rd Edition, Feature Pack 2 Multimedia Menu
Batteri: Inntil 6,8/4,5 timer tale (GSM/3G), 15 døgn hviletid, 1200 mAh (BL-5K)
Annet: RDS FM-radio, FM-sender, 3,5 mm minijack, Micro-USB, TV-utgang, geomerking, N-gage-plattform, multimediataster/spilltaster

Pris: Fra ca. 4500 kroner

Tastaturet er helt flatt, men fungerer greit. (Alle foto: Einar Eriksen)

Nå her Nokia N85 dukket opp i Amobil-redaksjonen. Testen av N85 må du ennå vente litt på, men allerede nå kan du lese førsteinntrykket vårt og se de første bildene.

Den nye telefonen er teknologirik, og stiller med stort sett de samme funksjonene som andre N-serie-mobiler. 

Samme formfaktor som N95

Skjermen kan skyves både opp og ned, slik som på Nokia N95. N85 er den mest kompakte telefonen fra Nokia med denne funksjonen, og den er definitivt mindre enn både N95 og N95 8GB. Skyvemekanismen føles også veldig presis og bra. 

Med sine 126 gram, er ikke N85 spesielt lett. Til gjengjeld føles telefonen generelt ganske solid ut, foruten at bakdekselet virker å sitte litt løst på telefonen. Fronten av telefonen, så vel som tastene, trekker til seg fettmerker fra fingrene på samme måte som for eksempel Nokia N81 8GB. Også bakdekselet er i glatt overflate, slik at de trekker til seg litt fingermerker. 

Kamera med gode spesifikasjoner

På baksiden finner du et kamera som knipser bilder i fem megapiksler. Dette er dekket over med et linsedeksel, slik at kameralinsen ikke utsettes for støv og riper når det ikke er i bruk. En dobbel LED-lampe er også på plass, slik at bilder og video tatt i dunkle omgivelser kan lyses opp. Du kan også geomerke bildene dine ved hjelp av GPS-en, slik at du ser nøyaktig hvor bildene er tatt.

Kameraet stiller med autofokus og Carl Zeiss Tessar-optikk. I god Nokia-stil tar telefonen opp video i 640 x 480 pikslers oppløsning og 30 bilder i sekundet. 

Skjermen er skarp og klar.

Heftig skjerm

N85 har fått en skjerm med AMOLED-teknologi, noe som gir klare farger og god balanse i mørke områder av bildene. Vi opplever fargene er imponerende klare, men det kan se ut som de kan bli litt unaturlig voldsomme når du titter på bilder. Dette er noe vi vil se nærmere på i testperioden.

Skjermen har en oppløsning på 240 x 320 piksler fordelt på 2,6 tommer, noe som gjør at den ikke virker like uskarp som Nokia N96. Alt i alt har vi et godt førsteinntrykk av skjermen, men hvordan den er i bruk gjenstår å se.

Flate taster

Tastene til N85 er helt flate, og det er vanskelig å kjenne tastene du trykker på. Her må vi si at telefoner som N95 har et bedre tastatur. Tastene er imidlertid store nok til at vi kunne skrive tekstmeldinger uten å trykke feil altfor ofte, og med tilvenning blir dette muligens enda enklere. 

På mange telefoner med skyvedesign er det vanskelig å trykke på den øverste tasteraden fordi det kommer en kant i veien, men på N85 har Nokia heldigvis laget plass nok til at dette ikke ser ut til å bli noe problem.

Tastene på den øverste delen av N85 er også helt flate, foruten snarveistasten og legg på- og svar-tastene er opphøyde. Symbolene til de flate tastene lyser opp gjennom overflaten, slik at de ikke ser ut som taster når telefonen ikke er i bruk. 

Mye telefon for grei pris

Hovedsaklig er det designen som er ny i N85, og ellers stiller telefonen med de samme funksjoner som andre telefoner i Nokias N-serie. Telefonen har fått en prislapp på 4500 kroner. 

I esken følger det med kabel for tilkobling til TV.

N85 har super-3G og Edge, slik at du alltid får de raskeste tilgjengelige nedlastingshastighetene i mobilnettet. I tillegg har den Wi-fi innebygget, slik at du kan koble deg til trådløse nett. At telefonen har GPS, gjør at du kan bruke Nokia Maps til å navigere til fots eller bak rattet. 

I likhet med andre nyere N-serie-mobiler, er også N-gage på plass. Dermed kan du for eksmepel spille Fifa eller Sims dersom du kjøper disse spillene gjennom N-gage-portalen. 

Vi vil komme med en test av N85 så snart som mulig.

Les også
Førsteinntrykk: Samsung I900 Omnia
Les også
N96 er i butikkene
Les også
Nokia N96
annonse

Les også