Tek.no

Nyhet

NVIDIA med ny grafikkbrikke bærbare PCer

Mohammed Sourouri
14 Nov 2001 15:08

Comdex messen er et fint sted for å lansere nye produkter, særlig når en hel IT-verden har øynene rettet mot deg. Det vet NVIDIA alt om. For i går benyttet de sjansen til å lansere sitt andre generasjons grafikkbrikke for bærbare PC-er. Foreløpig har produktet ikke fått et navn, og det alt tyder på at dette produktet har vært en hastesak hos NVIDIA.

NV17M har en klokkefrekvens på 250MHz og støtter 128bit/64bit DDR minnebuss. NV17M vil komme i to versjoner, en versjon med 32 MB 64-bit DDR SDRAM og en versjon med 64MB 128bit DDR SDRAM. NV17M er selvfølgelig kompatibel med overføring av data på 4xAGP. En ting som er interessant å merke seg er at selve grafikkjernen og grafikkminnet er integrert i én og samme brikke. Brikken vil være produsert med 0.15 mikrometersteknologi.

Den nye grafikkprosessoren (GPU) fra NVIDIA har en del nye finesser optimalisert for bærbare PC-er. Av dette kan vi nevne "PowerMizer", "Advanced Antialiasing" og "Video Processing Engine" (VPE). Først nevnte teknologi skal justere strømressursene for prosessoren (CPU), LCD og strømforsyningen. Som er de tre mest strømkrevende komponentene i en bærbar PC. NV17M skal i følge NVIDIA selv avlaste prosessoren for all grafiskarbeid og dermed kan man oppnå lengre batterilevetid.

Den nye grafikkprosessoren fra NVIDIA er den første til å støtte "Antialiasing" i hardware for bærbare PC-er. "Advanced Antialiasing" skal fjerne jevne ut hakkete kanter på 3D-objekter f.eks. og dermed gi bedre bildekvalitet.

"Video Processing Engine" skal forbedre ytelsen på dekoding, prosessering og avspilling av video og DVD-filmer ved å avlaste prosessoren for denne oppgaven. NVIDIAs VPE-motor skal ha full støtte for "sub picture alpha blending" og "de-interlacing", alt i maskinvare.

NV17 har lenge vært omtalt som en billig versjon av GeForce3-brikken -- en slags GeForce3 MX for stasjonære PC-er. Det er artig å se at NVIDIA har valgt å lansere NV17M (M for mobile) for bærbare PC-er først. Spesifikasjonene til NV17M viser at brikken har en del arkitekturmessige kutt og dermed kan det ikke kalles for et billigversjon av GeForce3-brikken. Det går heller ikke an å si at NV17M er den første grafikkprosessoren for bærbare PC-er som søtter Microsofts DirectX 8.0 fullt ut. NV17M støtter "vertex shading", men ikke "pixel shading". Om dette kommer til å gjelde for stasjonære PC-er også gjenstår det å se.

ATI, NVIDIAs største konkurrent har lenge vært overlegen når det gjelder grafikkort for bærbare PC-er. ATI har produsert skjermkort for bærbare PC-er i flere år nå, mens NVIDIA kom med sitt første skjermkort for bærbare PC-er i fjor. GeForce 2 Go rakk aldri å bli en slik suksess som NVIDIA hadde håpet på. Delvis pga den høye prisen og delvis pga den harde konkurransen fra ATI.

annonse

Les også