Tek.no

Nyhet

Mens vi venter på iTunes

21 Mar 2005 23:22


En av mange konseptmodeller designet av Apple-fans

Det har snart gått ett år siden Motorola annonserte at de hadde lisensiert iTunes for bruk i mobiltelefonene sine. Den populære musikktjenesten fra Apple var allerede størst på musikkhandel over internett, og nå skulle vi altså også få se den i mobiltelefonen.

Etter lang tids venting er den første iTunes-telefonen nå ferdig utviklet og klar for lansering. Motorola planla først å vise den frem på CeBIT, men lanseringen har blitt utsatt til man har fått ferdig avtaler med mobiloperatører som vil tilby iTunes til kundene sine.

Den nye telefonen skal kunne lagre mellom 25 og 100 sanger i minnet, avhengig av hvor stort minnekort den utstyres med. Det er like mye lagringskapasitet som man finner i en iPod Shuffle og lignende musikkspillere med flashminne.

I følge journalister som har fått se den endelige utgaven av telefonen, vil den ha en skjerm som minner om skjermen man finner i en iPod. Man vil kunne koble til sine egne øreplugger og headsett til telefonen, som skal være utstyrt med en standard minijack port.

Det har i tillegg blitt klart at den nye telefonen vil ha Blåtann. Om dette skulle være den nye versjon 1.2 av standarden, betyr det at man vil kunne bruke trådløse headsett til å høre på musikk.

Når det gjelder lanseringen av telefonen, har sjefen for Motorolas musikkavdeling, Ron Garriquez, kunnet fortelle pressen at iTunes-telefonen vil vises frem senest innen første halvdel av året.

Og det vil ikke slutte her. Motorola er allerede i ferd med å utvikle nok en modell med innebygd iTunes-teknologi, som skal lanseres en eller annen gang i løpet av andre halvdel av dette året.


iTunes har raskt blitt den største musikkbutikken på nettet

Frakoblet i første omgang
I første omgang vil ikke iTunes-telefonene kunne laste ned sanger over mobilnettet. I stedet må man kjøpe sanger via en datamaskin, og overføre dem til mobiltelefonen ved hjelp av en USB-kabel.

På lengre sikt ønsker man å tilby kjøp av sanger direkte på telefonen. Dette skal imidlertid kreve at mobilnettene blir raskere, slik at man kan gi en god brukeropplevelse. Det kan tenkes at Apple og Motorola ønsker å vente til de nye 3,5G-nettene (HSDPA) rulles ut.

Spørsmålet er nå hva andre aktører har opp ermet. Nokia og Microsoft har allerede annonsert et samarbeid for å tilby musikk på telefonen, og Sony Ericsson har lagt sin sjel bak Walkman og Sony Connect.

Av disse er det imidlertid Motorola som har høstet mest oppmerksomhet. Ikke bare er selskapet først ute med en ferdig telefon, men det har i tillegg knyttet et samarbeid med Apple, som med sine iPod og iTunes-produkter kan sies å lede an utviklingen i bransjen.

Det er også liten tvil om at Apple har mye å tjene på et samarbeid med Motorola. Mens selskapet i fjor solgte 10 millioner iPod-enheter, ble det solgt over 700 millioner mobiltelefoner. Samarbeidet med Motorola kan gi Apple en fot innenfor døren i dette gigantiske markedet.

Les også
Frosken erobrer verden
Les også
Sniktitt på SE W800
Les også
iTunes bare på liksom
Les også
3,4 Mbps i 3G-nettet
annonse

Les også