Surf med Formel 1-fart

Amobil/Barcelona: En bærbar PC er ikke lenger virkelig mobil med mindre den er på nett hele tiden.

Løsningen er det mange kjenner som mobilt bredbånd, eller et USB-modem om du vil. Dette er som regel en liten USB-dings med plass til et SIM-kort som du plugger inn i PC-en din.

Selv om hastigheten i mobilnettet er brukbar nå, kan det knapt kalles skikkelig bredbånd.

Neste generasjon mobilnett er imidlertid på vei, og vil gi nedlastingshastigheter du tidligere kun kunne drømme om.

Les mer om neste generasjon mobilnett her

USB-modem med 4G lansert

I dag lanserte Huawei verdens første mobile bredbånd som støtter både GSM, UMTS og 4G, på Mobile World Congress i Barcelona. Det nye modemet har fått navnet E398 og er basert på chipsettet MDM9200 fra Qualcomm som ble lansert i fjor. Huawei er en av verdens største leverandører av utstyr til telekommunikasjon. Blant annet produserer de mange av de USB-modemene du får kjøpt i dag.

Fordelen med et modem som støtter alle tre frekvensene er selvsagt at du får maksimal hastighet uansett hvor du befinner deg. Spesielt til å begynne med må du regne med at 4G ikke kommer til å være spesielt godt utbygget, og da er det greit å kunne falle tilbake på 3G-nettet, eller i verste fall GSM-nettet.

100 Mbps på hytta?

4G-nettet vil gi nedlastingshastigheter på rundt 100 Mbps og 50 Mbps i opplastingshastighet. Dette er også hastighetene som det nye E398-modemet vil kunne gi deg når 4G-nettet er oppe og går for fullt.

Bak 4G ligger teknologien LTE (Long Term Evolution), og for å være helt presis er det denne teknologien som det nye modemet støtter.

Hvem trenger vel ADSL eller fiber?

Med nedlastingshastigheter på rundt 100 Mbps og 50 Mbps i opplastingshastighet i mobilnettet, fortoner enkelte av tilbudene fra de tradisjonelle bredbåndsleverandørene som rent lureri. Når det nye modemet kommer i salg, vil det være liten grunn til å beholde det gamle bredbåndet hjemme dersom du bor i et område med god 4G-dekning.

Sjekk hvordan det ligger an med 4G

Det er imidlertid litt tidlig å ringe og si opp bredbåndet enda. 4G-nettet er foreløpig kun i startfasen, og det nye modemet er heller ikke å finne i norske butikker enda.

Inntil videre er det bare å smøre seg med tålmodighet i visshet om at du snart må ha en ny bærbar PC som klarer å henge med når 4G leverer data i tidligere uante hastigheter. Til å begynne med vil E398 bli prøvd ut i Sverige, men Norge har ry på seg for å ligge langt fremme hva gjelder mobilteknologier, så du kan regne med at det ikke går lang tid før E398 dukker opp også her til lands.

Alle sakene fra Mobile World Congress finner du her »

Les også
Mer mobilt bredbånd i distriktene
Les også
Slik surfer du på påskefjellet
Les også
Slutt på fri nedlasting?
annonse