Tek.no

Nyhet

Symbian er ikke redd for Google-mobilen

Symbian-sjef Nigel Clifford er ikke spesielt imponert over Googles mobil-initiativ.
Marius Valle
8 Nov 2007 05:00

Etter at Google og en rekke andre selskaper lanserte den nye mobilplattformen Android mandag, har mange aktører i bransjen ønsket dem velkommen. Blant annet har Nokia sagt at de setter pris på at det kommer en ny aktør på mobilmarkedet.

Les også: Google lanserer mobil-OS »

Symbian er på sin side mer skeptisk til Android. Selskapets sjef, Nigel Clifford, sa tirsdag at han syns det er bra at Android er et åpent operativsystem. Samtidig påpeker han at det "er nok en Linux-plattform".

- For mange Linux-plattformer

- Det er 10, 15, 20, kanskje 25 forskjellige Linux-plattformer der ute. Noen ganger ser det ut som om Linux fragmenterer seg raskere enn det samler seg, skal Clifford ha sagt ifølge Network World.

Clifford har neppe noen umiddelbar grunn til å føle seg truet av Android. Tre av de store eierne i Symbian, Samsung, LG og Motorola, er også med i gruppen som jobber med Android; Open Handset Alliance. De har neppe noen ønsker om å undergrave sine egne investeringer i Symbian.

- Vi er markedslederen, og vi har som mål å fortsette å være markedslederen, sa Clifford.

Symbian desidert størst

Hvorvidt Android blir noen stor konkurrent gjenstår å se. I dag har Symbian 72 prosent av smarttelefonmarkedet, mens Windows Mobile står for 6 prosent. RIM Blackberry har rundt 5 prosent. Forskjellige åpne og lukkede Linux-plattformer står for rundt 13 prosent av markedet, og er først og fremst utbredt i Kina og Japan.

Det har tidligere blitt lansert en rekke initiativer for å lage Linux-plattformer til mobiltelefoner, uten at Linux har tatt av.

Selv om Symbian ønsker Google velkommen til mobilmarkedet, har produsenten av verdens største smarttelefon-OS ikke tro på at Googles dominerede stilling på internett betyr at de klarer å lage en bra smarttelefonplattform.

- Søk og mobilplattform er vidt forskjellige ting, sier Symbians visesjef for strategi, John Forsyth til BBC. Han legger til at det kan være "en dypt usexy jobb å gi støtte til kunder fra dag til dag (...)".

Tviler på interessen

Forsyth mener at seriøse mobilprodusenter vil velge et aktør som har lang erfaring i å levere systemet og å drive kundestøtte. Han stiller også spørsmål til og programutviklere vil være interessert i Android.

- De (Open Handset Alliance) snakker om å ha én telefon innen slutten av neste år. Én vil ikke tenne gnisten hos utviklerne, sier Forsyth.

(Kilder: BBC, Networkworld.com, Wired.com)

Les også
Symbian løsriver seg fra telefoner
Les også
– Android banker Iphone neste år
annonse

Les også