Nyhet

Retrofil: Siemens SL55

Som nylig skrevet var Siemens den første mobilprodusenten som tok i bruk design med nedskyvbart tastatur. Etter SL10 og SL11 ble det imidlertid stille, og produsenten brukte ikke formløsningen før SL55 så dagens lys. Det skule endre hele mobilverdenen.

Startet en bølge

For like etter at SL55 kom på markedet begynte alle produsentene å kopiere Siemens-designen. Samsung var tidlig ute med sin E800, mens Nokia tok til nedskyvbart tastatur i en hel serie telefoner: Nokia 6111, 6270 og 6280.

I sammenslått modus er telefonen formet nesten som et egg.
Sammenlignet med en av dagens høvdinger, Sony Ericsson Xperia X1.

Men hva var årsaken til Siemens-suksessen som skulle få andre produsenter til å gå av hengslende for å kopiere? Det setter vi søkelyset på når vi nå henter SL55 frem fra historiebøkene.

Med en størrelse på knappe 8,2 x 4,5 x 2,2 cm i utslått tilstand var telefonen den gang miniliten. Selv om det ikke var uvanlig med små telefoner, var det sjelden disse kunne gjøre mye annet enn å sende tekstmeldinger og ringe. SL55 derimot var avansert for sin tid, med fargeskjerm og mulighet til å feste på et kamera.

Les mer om fargeskjermens historie

Med en vekt på knappe 85 gram er det også snakk om en veldig lett telefon.

Gode taster

Selv om telefonen er liten, har det lite å si for tastene. Menytastene kan i noen tilfeller være i minste laget, mens talltastene er helt topp. Meldinger går kjapt unna, og Siemens var lenge SMS-favoritten etter Nokia blant de som i sin tid var innviet i SMS-språkets verden.

SL55 var også en av Siemens første telefoner med skikkelig fargeskjerm. Da tenker vi ikke på de aller første telefonene med tre-fargers skjerm, men xx55-generasjonen med S55, M55 og SL55 i hovedsetet. Alle var forøvrig store suksesser i sin tid.

Svak skjerm

Pionérarbeidet til SL55 ble gjort med en 4096 fargers skjerm med oppløsning på beskjedne 101 x 80 punkter. Skjermen var attpåtil av typen STN, som er langt mer uskarp og blass enn dagens TFT-skjermer. Etter dagens standarder er skjermen dermed ganske ubrukelig, i hvertfall til bilder.

Med 1,6 MB innebygget minne totalt er det kanskje ikke noe sjokk at SL55 støtter verken video eller musikk i mp3-format. Dette minnet er heller ikke delt, og minne for tekstmeldinger og adressebok kommer utenom. 1,6 MB strekker til vel 16 bilder på 100 kB hver, noe det var sjelden at bildene kom på med så lav skjermoppløsning.

Ikke akkurat suveren skjerm etter dagens standarder.
Siemens var en de første med filbehandler.
SMS-skriving går kjapt også i dag - 6 år etter lanseringen.

Av tekniske funksjoner finner vi GPRS- og trebånds GSM-støtte, i tillegg til støtte for sending og mottak av e-post og MMS. Siemens var også en av få produsenter som allerede i 2003 støttet sending av flere bilder per MMS-melding, noe blant andre Nokia nektet å la brukeren gjøre.

Proff uten Bluetooth

I motsetning til søstermodelleen S55 støtter ikke SL55 Bluetooth, kun infrarød. Dette betød på denne tiden ikke stort annet enn at SL55 ikke kunne koble til trådløst hodesett, ettersom det å surfe på nettet via telefonen og høre på musikk i trådløst hodesett lå langt inn i fremtiden fortsatt.

Utover dette var SL55 så nærme du kom en profftelefon på denne tiden. Menyene, kalenderen og nyttefunksjonene var så og si de samme som på S55, Siemens proffalternativ på denne tiden. Dermed var valget lett for motebevisste mobilrbrukere med store krav, SL55 var deres telefon.

Om du skulle skaffe deg en SL55 i dag, så merkes det nok fort at telefonen allerede har snart seks år på baken. Den er teknologisk utdatert, er vesentlig feitere enn dagens telefoner og skjermen spesielt vil oppfattes som forhistorisk. Men så er det nettopp et lite stykke historie du i så fall holder mellom hendene. For etter suksessen med SL55 kom det et skred av telefoner med nedskyvbart tastatur, som fortsatt raser. Suksessen til SL55 gikk langt ut over salget av selve telefonen.

For Siemens ble ikke fremtiden like lystig. Selskapet tapte store penger i flere år, og måtte i 2005 innse at det enten måtte bli salg eller nedleggelse av selskapet for å overleve i markedet. Løsningen ble salg til taiwanske Benq, og Siemens Mobile ble hetende Benq-Siemens. Dette samarbeidet varte riktignok knappe 10 måneder før Benq la ned hele mobildivisjonen i Europa, og hele Siemens-merkenavnet forsvant inn i historiebøkene.

Les også: Siemens var først

Les også
Retrotest: Nokia 6310i
Les også
Retrofil: Siemens MC60
Les også
Retrofil: "Dinosaur"-kommunikasjon
Les også
Retrofil: Siemens var først
Les også
Husker du disse mobilene?
Les også
Retrotest: Siemens S55
Les også
Retrotest: Siemens C25
annonse