Til hovedinnhold

Dette mangler iPhone

Apple kaller iPhone for revolusjonerende. Teknobloggen Gizmodo kaller den "The Jesus Phone". Men kan man kalle den en smarttelefon? Analytiker Michael Gartenberg i Jupiter Research er ikke sikker.

Den nye telefonen mangler nemlig en vesentlig funksjon i forhold til stort sett alle telefoner vi definerer som smarttelefoner: Muligheten til å installere programvare etter eget ønske. Og selv om iPhone er basert på et i utgangspunktet kraftig operativsystem, er det ikke sikkert at man med rette kan kalle telefonen smart.

Apple bestemmer
Apple vil nemlig diktere hvilke funksjoner du får lov til å legge til telefonen din. Det betyr at det trolig ikke dukker opp noe stort miljø for programvare til denne telefonen, slik som det finnes rundt Windows Mobile, Symbian OS og andre telefonplattformer. I praksis betyr dette at det ikke vil komme tredjeparts nettlereser, epostklienter, musikkspillere eller annen tredjeparts programvare til iPhone, med mindre Apple skifter mening.

I tillegg ramser Gartenberg opp flere mangler ved iPhone:

* Det er ingen støtte for Microsoft Office-dokumenter. Det betyr at du ikke vil kunne lese vedlegg til e-post du mottar, og at telefonen vil egne seg dårlig for mange bedriftsbrukere.

* Det er uklart hvor godt iPhone vil støtte Microsoft Exchange, som i stor skala brukes i bedrifter for å synkronisere kontaktlister og kalendere.

* iPhone mangler 3G, og har bare EDGE. Dermed er internetthastigheten i mobilnettet begrenset til rundt 200 kbps. Dette er en vesentlig mangel med tanke på HSDPA-nettene som er i ferd med å dukke opp. 3G-telefoner med HSDPA kan nemlig surfe i hastigheter opp mot 3,6 Mbps i mobilnettet. Wi-Fi veier imidlertid noe opp for mangelen på 3G.

Ikke minnespor
Iphone støtter heller ikke minnekort, så du har ingen mulighet for å utvide minnet eller sette inn SDIO-kort med nye funksjoner. Minnekort er også enkle å flytte data med.

Du har heller ikke mulighet til å skifte batteri dersom du går tom for strøm, siden batteriet er fastmontert inni telefonen. Det kan også vise seg å bli en dyr affære å bytte batteri dersom det blir ødelagt, siden dette ikke er noe du kan gjøre selv.

Dessuten mangler iPhone GPS, noe som ser ut til å bli en av de store ekstrafunksjonene på mobilmarkedet i år.

Hvorvidt dette er mangler som er overkommelige for folk flest, gjenstår selvsagt å se. Det er uansett nærmere ett år til telefonen kommer til Europa, og Apple har som mål å nå en markedsandel på én prosent i løpet av 2008.

(Kilder: Gizmodo.com, Engadget.com)

annonse