Tek.no

Nyhet

Windows for superdatamaskiner

7 Mar 2005 08:30

Microsoft planlegger lansering av den første klynge-versjonen av Windows mot slutten av året, en Windows-versjon for superdatamaskiner som skal klare mer enn vanlige servere. Betaversjon skal være klar til sommeren og den endelig versjonen skal være klar før SC2005-konferansen i november.

Windows Server 2003 Compute Cluster Edition er navnet på den nye Windows-versjonen. Den er basert på Windows Server 2003, men støtter høyere ytelse enn det som er normalt med Windows Server 2003, og den støtter standarder som MPI-2, RDMA over Ethernet and Infiniband, og MPICH. I tillegg skal den støtte "Message Passing Interface" (MPI), som danner grunnlaget for kommunikasjon i klynge-programvare. Den vil også ha en del utviklingsprogramvare som kan brukes til å lage programvare som støtter klynger.

Prisen for hver node i en klynge skal være redusert i forhold til prisen for vanlig Windows Server 2003. Målet med denne klynge-versjonen er at Windows skal være konkurransedyktig i forhold til blant annet Linux-klynger.

Klyngetjenere brukes tradisjonelt mest av universitetsmiljøer og det offentlige, men blir etter hvert mer vanlig i næringslivet. Dette er en av grunnene til at Microsoft velger nå å satse på dette området. Denne utviklingen skal også bety at bedrifter skal kunne få ferdiglagde programmer som støttet klynger, mens de tidligere måtte lage dette selv.

Kilder: bink.nu, zdnet

annonse