Nyhet

''Adjø'', kopibeskyttelse!

Hastigheten i mobilnettet øker stadig, og nå har vi endelig begynt å nærme oss en skikkelig internettlinje på mobilen. Det er super-3G som har gjort forskjellen, noe som tillater deg å laste ned data i nær de samme hastighetene som en vanlig bredbåndslinje.

Det åpner dørene for en rekke nye tjenester.

En av de mest spennende mulighetene er å kjøpe musikk rett fra mobilen. Det har dukket opp en rekke musikkbutikker for mobil den siste tiden, fra blant andre Telenor, Netcom, Apple, Nokia og Sony Ericsson.

Nå nylig annonserte Telenor at de lanserer en ny musikkbutikk sammen med Platekompaniet, som bruker en litt annen modell enn den forrige. Her skal nemlig ingen musikk være kopibeskyttet, i motsetning til Telenors tidligere løsning. I tillegg skal utvalget være større.

De to selskapene har gjort en grei avtale der Telenor kommer med kundene og Platekompaniet stiller med nettbutikken og musikken. Platekompaniet er en gigantaktør innen musikk, og bør ha kompetanse til å stille med det riktige utvalget - og selskapet lover også at kundene skal kunne velge og vrake i et hav av musikk.

Led oss ikke inn i Itunes, og befri oss fra DRM

Det som er så fint med musikkbutikken til Telenor og Platekompaniet, er at den er helt uten kopibeskyttelse (DRM)

Det vil si at du laster ned musikk som virkelig er din, og du kan teknisk sett bruke den til akkurat hva du vil. Når du bytter mobil, er det ikke noe problem å flytte musikken over til den nye MP3-spilleren.

Det er ingen selvfølge i dag. Teknologien som ligger bak DRM skal forhindre piratkopiering, men ulempen er at du også kan få problemer med å bruke din egen musikk.

Laster du for eksempel ned en musikkfil i Apples musikkbutikk, Itunes, kan du glemme å overføre den til produkter som ikke er laget av Apple. Musikken kan kun spilles på andre Apple-produkter eller i Itunes på datamaskinen, en løsning som heter Fairplay.

DRM er good for business

Løsningen til Apple er laget for at artisten skal få sine penger siden musikken ikke piratkopieres, samtidig som brukeren må kjøpe en Apple-spiller også neste gang, med mindre han eller hun har lyst til å vrake hele musikkbiblioteket og kjøpe all musikken på nytt.

En annen synsvinkel er at DRM kan være en årsak til at salget på nett ikke har tatt av, siden skeptiske brukere heller tyr til CD-en som de vet at de kan gjøre hva de vil med.

Det bør nevnes at du kan kjøpe DRM-fri musikk i Itunes, men det er bare snakk om musikk fra plateselskapet EMI.

Microsoft har også sverget til kopibeskyttelse. I flere år har selskapet solgt musikk beskyttet med systemet Playsforsure. Nå har selskapet lagt ned satsningen, og de varslet tidligere i år at de ville legge ned serverene som godkjente brukerens musikk. Dette innebar at all musikken kunder hadde kjøpt ville bli ubrukelig om de kjøpte seg en ny datamaskin eller mp3-spiller.

Etter et stort rabalder ble det bestemt å holde serverene gående minst til slutten av 2011, men etter det vil kundenes musikk være fanget til datamaskinen deres. Denne saken har tydelig understreket hvor forbrukerfiendtlig kopibeskyttelse er i praksis.

Det er ikke rart at folk tyr til piratkopier, når det både er enklere og mer praktisk enn det lovlige alternativene. At piratkopiering i tillegg er gratis, er kanskje bare en liten bonus.

Innser ulempene

Det er tydelig at Telenor og Platekompaniet har insett ulempene med DRM, og bestemt seg for å holde seg unna slike kundefiendtlige løsninger.

Musikken du har kjøpt på Telenors nye musikkbutikk, kan du spille av på en hvilken som helst mobil, mp3-spiller eller datamaskin, og du kan kopiere den opp etter behov. Det betyr naturligvis også at ingenting hindrer deg i å dele musikken med andre, for eksempel gjennom fildeling. Men så er det heller ikke noe problem å finne musikken gratis på nettet om du først ønsker det.

Vi synes det er veldig forståelig at forbrukere skyr kopibeskyttet musikk, og heller tyr til piratkopiert musikk for å slippe slike begrensninger. Det har Telenor forstått, og tilbyr nå endelig et lovlig alternativ.

Flere på banen

Også Sony Ericsson har tatt til fornuft, med sin musikkbutikk Playnow Arena og Playnow Plus i en rekke land. Men selskapet har valgt å samarbeide med Telenor, som allerede har sin egen løsning i Norge. Dermed er Sony Ericsson ute av det norske markedet når det kommer til musikkhandel.

Både Nokia og Netcom opererer i Norge, men også deres musikk har DRM-forbannelsen over seg. Den eneste musikken med full DRM-frihet, er altså Telenor og Platekompaniets løsning.

I USA prøver blant andre Amazon å ta rotta på Apples Itunes. Selskapet selger DRM-fri musikk billigere enn Itunes' strengt kopibeskyttede musikk, og denne strategien har sørget for at de på kort tid har vokst seg til den andre største nettbutikken for musikk.

Det er ingen tvil om at musikkhandel på mobil er fremtiden. Det er rett og slett imponerende at den lille mobiltelefonen på rundt 100 gram kan hente ned enhver låt fra et astronomisk utvalg av musikk på under ett minutt.

Men kopibeskyttelsen må bort for at disse løsningen skal ta av. Det har Telenor forstått, og andre aktører bør følge i deres fotspor om de skal ha kundenes gunst.

Einar Eriksen,
journalist, Amobil.no

Les også
Øreplugger helt utenom det vanlige
Les også
Er dette Zune HD?
Les også
Telenor og Platekompaniet lanserer musikkbutikk
Les også
Apple vil gi vekk musikk
Les også
Telenor dropper kopibeskyttelsen
annonse