Til hovedinnhold

– Telenor får også Iphone

Netcom kunne igår melde at de gjennom moderselskapet Teliasonera har inngått avtale om å selge Iphone i Norge. Avtalen er den første som sikrer norske kunder Apples mobiltelefon, men mye tyder på at avtalen ikke er eksklusiv for Netcom.

– For det første tror jeg det ville stått i pressemeldingen om avtalen var eksklusiv. For det andre er eksklusivitetsmodellen et tapssluk for Apple i dag, sier teleanalytiker John Strand til nettstedet Dagens it.

– Taper penger

Ifølge Strand har Apple ingenting å tjene på å gå for samme forretningsmodell i Norge som andre land. Til det er det for mange som låser opp telefonen, som gir Apple et direkte tap per solgte telefon. Men hovedgrunnen er noe mindre teknisk.

– Nordmenn er som lemen. Vil én ha den skal alle ha den, sier Strand.

Eksklusivitet ikke på tale

Allerede før jul i fjor gikk forbrukerombud Bjørn Erik Thon ut og sa at et norsk Iphone-monopol etter modell fra England og USA ikke kommer på tale.

– Dette er definitivt en sak vi kommer til å se på også i Norge. Vi ønsker valgfrihet for forbrukerne, uansett om det gjelder TV-kanaler, musikk eller mobiltelefoner, sa han den gang til DN Lørdag.

Bakgrunnen for uttalelsene til Thon var at T-Mobile i en rettsdom på at operatøren måtte tilby Iphone uopplåst for å sikre fri konkurranse. Konsekvensen var at T-mobile over en tid ble nødt til å selge Iphone uten lås og binding til den nette pris av 8000 kroner.

– Sak for konkurransetilsynet

Også andre aktører i bransjen varslet allerede for et halvt år siden krig mot et eventuelt monopolregime for Iphone i Norge.

– Det som skjer i Tyskland vil tvinge seg frem over hele verden. Dermed vil ikke Apple få glede av inntektene de får fra mobiloperatørene utover salget av telefonen, sa Dangaards forretningsutvikler, Otto Kalvø til Amobil.

Administrerende direktør i Newphone, Otto Isaksen, mente Apple ville bryte norske konkurranseregler om én operatør fikk enerett til salg av telefonen.

- Dette er en sak for Konkurransetilsynet. Det bør være et fritt marked, mente han overfor Amobil.

Nytt abonnement?

Men John Strand tror fortsatt at Apple vil finne løsninger utenom eksklusivitetsavtaler som sikrer dem inntekter. Ifølge ham kan Iphone bli solgt med en helt ny type abonnement ikke sett her til lands tidligere.

– Jeg tipper på en modell omtrent som Blackberry bruker i andre marked. At man har egne iPhone-abonnement som gir tilgang til egne tjenester. I Norge er en slik modell ny både for operatørene, Apple og kundene, sier han til Dagens it.

(Kilder: Dagens it, Dagens Næringsliv, Dangaard, Newphone, Netcom)

annonse