Norges store mobileventyr

Da Opera Software lanserte sin første mobile nettleser, Opera Mobile, i 2000, var det få som kunne forutse den enorme veksten det norske selskapet skulle oppleve i mobilmarkedet.

Fra den spede starten i to forskjellige mikro-PCer fra Psion, har Opera nå blitt et vanlig syn i smarttelefoner med både Symbian S60, UIQ og Windows Mobile. I fjor ble det solgt hele 40 millioner smarttelefoner med Opera Mobile under panseret.

Opera Mobile i halvparten av smarttelefonene

Det er imponerende når tall fra analyseselskapet ABI Research viser at det totalt ble solgt 76 millioner mobiltelefoner med støtte for avanserte nettlesere. Opera Mobile er med andre ord på plass i over halvparten smarttelefonene som er solgt på verdensbasis.

Kommunikasjonsdirektør i Opera Software, Tor Odland, er optimistisk til utviklingen også fremover.

– Vi har gode avtaler som gir oss høye volumer, og mobilmarkedet er veldig stort. Vi har også fått mye oppmerksomhet rundt Opera Mobile 9.5, som er rett rundt hjørnet, sier Odland til Amobil.

Brukere vil ha enkel tilgang til tjenester

En av de viktigste funksjonene i Opera Mobile 9.5 er ifølge Odland støtten for widgets. Dette er små programmer som gir deg tilgang til forskjellige nettjenester, direkte fra menyen. Dette kan for eksempel være værmeldingstjenester eller aksjekurser.

– En del analytikere mener at "vanlig" internettsurfing ikke vil vokse noe særlig blant mobilbrukerne,men at folk i større grad vil ha direktetilgang til tjenestene de bruker mest.

Odland understreker at Opera ikke vil legge mindre vekt på surfeopplevelsen av den grunn.

– Vi er ute etter å gjøre hele nettopplevelsen så bra som mulig, både med widgets og vanlige surfemuligheter.

40 millioner bruker Opera Mini

Opera tilbyr også lettvekter-alternativet Opera Mini, som har blitt uhyre populær blant mobilsurferne. Denne nettleseren er javabasert, og ruter vanlige nettsteder gjennom en egen server, før de lastes ned til mobiltelefonen din. Resultatet er at nettsidene lastes inn raskere, samtidig som det kun genereres en brøkdel så mye datatrafikk som med andre mobilnettlesere. Dette sparer deg også for mye penger dersom du ikke har fastpris på datatrafikk.

Opera Mini har nå til og med dukket opp på radaren i det store bildet av nettlesere.

– Statistikk fra NetApplications viser at Opera Mini har cirka 0,5 prosent av all internettrafikk, altså i konkurranse med vanlig PC-nettlesertrafikk, forteller Odland.

(Kilder: Opera, ABI Research, Digi)

Les også
Opera Mini til Google-mobilene
Les også
Opera Mini blir enda raskere
annonse