Nyhet

Gjør mobilen din sikker

I utgangspunktet kan alle som låner mobiltelefonen sin åpne både kontaktlisten din, lese meldingene dine og se på bildene i galleriet ditt. Men vil du beskytte innholdet på mobilen din bedre, skal det bare noen små triks til for å begrense adgangen for uvedkommende.

Ved å beskytte telefonen din bedre, hindrer du at andre leser snoker i mobilen din mens du ikke ser på. Mister du mobilen din, må uvedkommende også jobbe mye mer for å kunne ta i bruk telefonen din og misbruke abonnementet ditt.

De aller fleste beskyttelsesfunksjoner på mobilen din styrer du ved hjelp av tallkoder. Her er de viktigste måtene å beskytte informasjonen på telefonen din:

PIN-koden

Dette er en firesifret kode som operatøren har lagt inn i SIM-kortet ditt. For å kunne ringe og sende meldinger med mobilen din, må du taste inn PIN-koden når du slår på telefonen.

Du har tre forsøk på deg til å slå koden rett. Slår du feil tre ganger, vil telefonen be deg om en PUK-kode, som er en sikkerhetskode i tilfeller hvor du ikke husker PIN-koden. Både PIN-koden og PUK-koden står skrevet i papirene du fikk fra operatøren din da du opprettet abonnementet.

PIN-koden henger altså ikke sammen med selve telefonen. Putter du SIM-kortet ditt i en annen telefon, må du slå den samme PIN-koden.

PIN-koden kan du for øvrig endre til en kombinasjon som er enkel for deg å huske. Du finner som regel menyen for PIN-innstillingene under Sikkerhet i menyene på telefonen din. Hvordan du endrer PIN-koden din kan du lese om i brukermanualen til telefonen din.

Sikkerhetskode til telefonen

Du kan enkelt sette en egen sikkerhetskode til selve telefonen din. Hvis et nytt SIM-kort settes inn i telefonen, må brukeren taste sikkerhetskoden for å kunne ta i bruk telefonen.

På Nokias telefoner kan du begrense denne koden til å kun gjelde telefonens minne, det vil si der du har lagrer for eksempel bildene dine.

Noen avanserte telefoner har også en systemlås. Denne kan du stille inn til å låse telefonen etter valgt antall minutter.

Også disse funksjonene finner du under telefonens sikkerhetsinnstillinger.

Anropssperring

Anropssperring gir deg mulighet til å avgrense hvor du kan ringe med telefonen din. Dette kan være praktisk hvis du for eksempel lar noen andre bruke mobilen din en stund.

For eksempel kan du sperre for utgående og innkonnende anrop, anrop til utlandet og alle internasjonale samtaler foruten samtaler til hjemlandet for å nevne noe.

For å aktivere anropssperringen på telefonen din, behøver du et sperrepassord. Du finner all informasjon du trenger om sperrepassord i brukerveiledningen til telefonen din.

Lommebok

Mange telefoner har en såkalt lommebokfunksjon. Dette er et avgrenset område av telefonen din som er sikret med et eget passord. Her kan du for eksempel lagre PIN-koder og passord du sliter med å huske, samt notater du ikke vil at andre skal ha tilgang til. Mens noen telefoner kaller denne funksjonen Lommebok, finner du for eksempel den samme funksjonen under Kodeliste på Sony Ericssons telefoner.

Det er viktig å huske at mange av disse sikkerhetsfunksjonene allerede har forhåndssatte passord (se faktaboks). Vil du beskytte informasjon på telefonen din, bør du endre disse passordene til noe som er unikt for deg. Blir telefonen din stjålet, kan du regne med at tyven ofte har god kontroll på de forhåndsinnstilte passordene mobilprodusentene bruker.

Pass på Bluetooth-funksjonen

Mange telefoner har Bluetooth-funksjon som lar deg kommunisere trådløst med andre Bluetooth-enheter i nærheten. Men du kan også få virus tilsendt via Bluetooth. Virusene gir seg ofte ut for å være vanlige filer. Tar du i mot disse filforespørslene på mobilen din, kan du bli sittende med et mobilvirus som gjør at andre kan misbruke telefonen din.

Ved å skru av oppdagingsfunksjonen i Bluetooth-innstillingene på mobilen din, hindrer du at andre enheter oppdager og sender virus til telefonen din. Som en generell regel bør du aldri motta filer på mobilen fra avsendere du ikke kjenner.

Les mer om Bluetooth »

Mobilskolen

Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokamera
Del 10: Messenger på mobilen
Del 11: Slik surfer du med mobilen
Del 12: Slik overfører du filer til mobilen
Del 13: Slik får du e-post på mobilen
Del 14: Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen
Del 15: Alt du trenger å vite om mobilklokken
Del 16: Slik tar du i bruk Bluetooth
Del 17: Styr telefonen med stemmen
Del 18: Velg rett minnekort
Del 19: Slik får du GPS på mobilen
Del 20: Lei av ledninger?
Del 21: Gjør mobilen din sikker

Les også
Styr telefonen med stemmen
Les også
Slik tar du i bruk Bluetooth
Les også
Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen
Les også
Slik overfører du filer til mobilen
annonse