Til hovedinnhold

Skadevare oppdaget på Play Store-app: 100 millioner nedlastinger

Android-appen CamScanner har blitt lastet ned fra Androids applikasjonsbutikk, Play Store, over 100 millioner ganger.

Nå avslører sikkerhetsselskapet Kaspersky Lab at den populære appen inneholder en skadevare som pushet annonser og lastet ned apper i det skjulte på rammede Android-enheter.

Gransket appen etter brukerklager

Kaspersky Lab skal ha fattet mistanke om appen etter at en ny oppdatering av appen fikk haugevis av negative anmeldelser av brukere. Trolig var det den oppdateringen som inkluderte skadevaren, og brukere forsøkte å advare andre fra å bruke den.

– CamScanner var en legitim app uten noen onde intensjoner, og tjente penger på annonser og kjøp-i-app i lang tid. Men, på et eller annet tidspunkt endret dette seg, og de nyeste versjonene av appen har alle et annonsebibliotek som inneholder den skadelige modulen, skriver Kaspersky Lab.

Trojanst hest

Den ondsinnede modulen selskapet fant ble identifisert som en såkalt trojansk «dropper» – Trojan-Dropper. AndroidOS. Necro.n – som vil si at den åpne og kjøre et sekundert program innad i appen.

Dette åpner senere opp for at den skal kunne infisere andre deler av enheten den er installert på – trolig mobiltelefoner – med annen type skadevare.

Fjernet av Google

Google har nå fjernet appen fra Play Store, etter Kasperskys funn. I den nyeste versjonen av CamScanner skal imidlertid skadevaren være fjernet, men det spørs om Google lar dem slippe tilbake i applikasjonsbutikken med det første.

Hvis du har brukt CamScanner er det best å slette appen umiddelbart og heller forsøke å finne andre apper som kan gjøre jobben for deg. Microsoft OneNote er nok et godt alternativ, eller Google Drive.

Så lett hacker de telefonen din

annonse