Tek.no

Nyhet

Nå skal Facebook vise musikkvideoer

I samtaler med plateselskapene, ifølge Bloomberg.

Facebooks videotjeneste heter Watch. Frem til nå har ikke satsingen vært så tydelig, men ifølge Bloomberg er det snart klart for musikkvideoer på tjenesten.
Niklas Plikk, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
31 Juli 2020 09:34

Det er hard konkurranse om oppmerksomheten vår. Blant de fremste kamphanene står Facebook og Google, som med litt ulike produkter dominerer skjermtiden. Nå melder Bloomberg at Facebook øyeblikkelig er klare til å annonsere at de har fått avtaler med de tre store plateselskapene om å vise musikkvideoer.

Fra før er musikkvideoer noe av det viktigste innholdet på Youtube, og visningstallene for denne sjangeren skal ha økt raskt under viruspandemien. Facebook har sin egen videotjeneste, kjent som Facebook Watch, og de har avtaler om bruk av musikk i delte videoer fra før. Nå skal altså musikkvideoer være på vei til tjenesten.

Facebook selv har ikke ønsket å kommentere saken.

Ville betale for videoproduksjonen

Bloombergs anonyme kilder sier også at Facebook skal ha ønsket eksklusive videoer til tjenesten sin, litt på samme måte som enkelte låter av og til slippes eksklusivt på Tidal eller andre strømmetjenester. Facebook skal sågar ha tilbudt seg å dekke produksjonskostnadene for musikkvideoene.

Facebook Watch er relativt ny i en del av nettbransjen som domineres av Google (Alphabet) og Amazon. Youtube og Twitch har milliarder av brukere, og har eksistert siden henholdsvis 2005 og 2011. Først i 2017 åpnet Facebook sin videotjeneste, og her til lands har bare tjenesten vært åpen i knappe to år.

Facebooks aggressive tjenester

Mark Zuckerberg-selskapets omfattende virksomhet har hatt det med å spise seg inn på ulike områder, ofte etter oppkjøp eller herming etter andre virksomheter. Facebook har over årene kjøpt både Instagram og Whatsapp for store beløp, og de gjorde lenge sitt beste for å kjøpe Snapchat. Hvis de ikke vil eller får kjøpe opp konkurrentene sine er strategien gjerne å lage produkter som likner i håp om å utkonkurrere nykomlingene. Eksempler på det er historier-funksjonen i Instagram og Facebook, som likner på samme funksjon i Snapchat, og Lasso-satsingen som nylig ble stengt.

Lasso var et forsøk på å lage en variant av Tik Tok for markeder der den kinesiske originalen ikke allerede hadde fått etablert seg.

Hva vil de med Watch?

Til å være relativt aggressive og tydelige når de går inn på en del områder, har Facebook vært mindre tydelige rundt Watch-tjenesten. Den har så langt eksistert «bare» som stedet du kommer til hvis du klikker på en video i Facebook-feeden din, og bortsett fra at du får opp en videospilleliste som kan fortsette å spille er Watch relativt lite tydeliggjort i apper eller markedsføring som en tjeneste i seg selv.

I januar i år, to og et halvt år etter lansering, skrev Mashable en sak om at folk fortsatt ikke vet akkurat hva Facebook Watch er. Utgangspunktet var at Facebook den gang skal ha trukket seg ut av jakten på originalt innhold, og artikkelen ble krydret med Twitter- og Instagram-poster fra folk som lurer på hva Facebook Watch er. Publikasjonen stilte spørsmålet om Facebook i det hele tatt visste hvor de ville med tjenesten selv.

Tilbake hos Bloomberg setter de fokus på at Facebook-sjefen selv har hintet om veien videre. Zuckerberg skal ha sagt at selskapet ekspanderer mot video, der skaperne av disse videoene kan bygge et samfunn med sine fans, og ikke bare samle visninger. Dette er vanskeligere å gjøre på steder som Twitch og Youtube, skal vi tro Zuckerberg.

annonse

Les også