Nyhet

Ny standard vil la deg se dobbelt så mye video på den samme datapakken

H.266/VVC er nå lansert.

Med H.266 kan du se favoritt-filmen din dobbelt så lenge på samme datapakke.

Tyske Fraunhofer HHI lanserer H.266/VVC, skriver instituttet på sine egen hjemmeside. H.266, eller Versatile Video Coding (VVC), er en ny komprimeringsstandard for hvordan du kan se video via mobil, TV eller PC på.

Den viktigste forbedringen: Med den nye standarden tar videoen halvparten så stor plass, altså vil du kunne se dobbelt så mye video på for eksempel mobilen din – uten at det bruker mer av datapakken din.

Krever halvparten så mye data for å vise det samme

Uten komprimering av video ville nok internett blitt temmelig forstoppet. Video utgjør nemlig omlag 80 prosent av all data som sendes over nettet.

Med dagens H.265 HEVC-standard, som blant brukes i Apples iPhoner, bruker du eksempelvis rundt 10 GB med data dersom du ser halvannen time med 4K-video.

Med den nye H.266-standarden så vil dette altså bruke halvparten av datamengden, skal vi tro Fraunhofer HHI. Det betyr altså at du kan se om lag dobbelt så mye video på mobilen din før datapakka er brukt opp.

Vil trolig ta tid

Akkurat hvor raskt det vil gå før H.266/VVC er tatt opp som en standard hos de ulike produsentene og innholdsleverandørene gjenstår likevel å se. Det kan fort gå mange år før VVC blir ordentlig utbredt, delvis fordi det vil kreve ny maskinvare eksempelvis i mobiltelefoner.

Fortsatt brukes for eksempel også den gamle H.264-standarden mye, selv om den ble lansert helt tilbake i 2003. Og dagens H.265-komprimering så dagens lys ti år etter det igjen, altså i 2013.

Apple la til støtte for H.265 i iOS tilbake i 2017. Filmer du for eksempel i 4K-oppløsning, eller med mange bilder i sekundet (60 fps) på iPhonen din, er det H.265 som hjelper deg å komprimere ned videoen så den ikke tar opp alt for mye plass. Du kan imidlertid også velge en «mest kompatibel»-modus som vil bruke H.264, men altså ikke om du filmer i 4K eller 60 fps.

H.264 er fortsatt den aller mest brukte videokodingen i verden, med H.265 et godt stykke bak. På strømming får de imidlertid konkurranse fra formatet AV1, som har den fordelen at det ikke krever royalty-betaling for bruk, noe HEVC og AVC gjør.

(Kilde: Fraunhofer IHH)

annonse