Tek.no

Nyhet

Nå forsvinner Windows for Mac-brukere

Vegar Jansen, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Denne uken ble det klart at Apple kutter samarbeidet med Intel, som har levert prosessorer til alle maskinene deres de siste 15 årene. I stedet vil selskapet ta i bruk sine egenutviklede prosessorer, som allerede driver deres telefoner og nettbrett.

Skiftet vil skape en del utfordringer med kompatibilitet i starten, men særlig for deg som kjører Windows på Mac-en din i dag blir det vanskelig. De nye Apple-prosessorene vil nemlig ikke la deg fortsette å starte opp i Windows.

Skyldes ny arkitektur

Grunnen til at Windows ikke kan installeres på Mac-maskiner med Apples egne prosessorer er at disse er basert på en helt annen arkitektur enn Intels. Apples brikker er basert på ARM-arkitekturen, mens Intels er basert på x86-arkitekturen. Programmer og operativsystemer som er skrevet for en av disse arkitekturene er ikke kompatible med den andre.

Det finnes riktig nok en teoretisk mulighet for å emulere støtte, men dette vil redusere ytelsen kraftig. Dessuten planlegger ikke Apple å oppgradere sin nødvendige Bootcamp-programvare til å kjøre på maskiner som leveres med de ARM-baserte Apple-prosessorene, og Microsoft gir heller ikke ut ARM-baserte utgaver av Windows 10 for salg.

– Bruk virtualisering

I podcasten «Daring Fireball», forteller Apple-sjef Craig Federighi at «ren virtualisering er veien å gå» for de nye Macene. Han hevder videre at virtualisering «er så effektivt at behovet for direkte oppstart ikke burde være en bekymring».

Apple har allerede vist frem at de kommende maskinene deres med Apple-prosessor støtter kjøring av Linux gjennom virtueliseringsprogrammet «Parallels». Linux er imidlertid allerede skrevet for ARM-baserte enheter.

Brukes for programutvalg og spill

I dag kan man enkelt installere Windows gjennom Apples «Boot Camp»-programvare. Dette gir deg mulighet til å kjøre Windows-programmer med full hastighet, rett fra Mac-en som om den var en hvilken som helst Windows-PC.

Dette er det flere som benytter seg av for å kjøre krevende programmer som ikke finnes for MacOS, eller eksempelvis for å spille ettersom Windows er kompatibel med langt flere spill enn MacOS. Dette blir det altså straks en slutt på, ettersom virtualisering beviselig ikke er like effektivt som å kjøre programmer direkte, og heller ikke kan brukes for å spille.

Om du har behov for å kjøre Windows direkte på Macen kan det være en god idé å sjekke ut en av dagens maskiner, som fremdeles leveres med Intel-prosessorer.

Les også
Nå kommer oppstartslyden på Mac tilbake
annonse

Les også