Til hovedinnhold

Fant hemmelig lagringsplass i Apples nye Mac Studio

Ga et kortvarig håp om at man kunne utvide lagringsplassen selv.

Luke Miani, YouTube

Oppdatert 24.mars, 2022: I etterkant av publisering har det vist seg at YouTuberen Luke Maini kan ha tatt feil vedrørende Mac Studio sine SSD-moduler, og at forklaringen ikke er så enkel som at de ikke kan erstattes eller utvides. Apple har brukt en ny arkitektur som ikke er direkte sammenlignbar med tidligere maskiner. Les mer hos Ars Technica.

Apples datamaskiner har i årevis vært «umulige» å oppgradere på egen hånd, fordi alle komponenter på innsiden er loddet fast. Dermed var overraskelsen stor da det ble oppdaget at SSD-en på den nylanserte Mac Studio ikke var loddet fast. På toppen av det hele ble det også funnet en ekstra SSD-port som Apple ikke har nevnt et eneste sted.

I teorien vil en ledig SSD-port åpne opp for at man kan utvide maskinen med større lagringsplass.

Men gleden var kortvarig, for det skulle vise seg at SSD-en i Mac Studio i praksis ikke kan erstattes, og den ekstra SSD-porten er ubrukelig.

– Verre enn å lodde lagringsenheten

Mac Studio bruker nemlig en proprietær SSD-port som ikke er kompatibel med standard M.2 SSD-er som anvendes i «alt» annet. Dermed er den ekstra porten i praksis ubrukelig.

I en annen YouTube-video, forsøker Luke Miani å undersøke hvorvidt det faktisk er mulig å bytte SSD-er i Mac Studio. Først ved å bytte SSD-en fra to ulike Mac Studio med henholdsvis 1 og 2 TB lagring, over på den ekstra lagringsporten.

Dette lot seg i praksis gjøre, men resultatet var at maskinen kun avga morse-signalet for «SOS» da han forsøkte å slå på maskinen.

Maskinen var heller ikke spesielt blid da han forsøkte å installere den andre SSD-en i motsatt maskins SSD-hovedport.

Miani konkluderer med at det Apple i praksis gjør er å begrense tilgangen til egen enhet, og kaller det hele «utilgivelig».

– Etter min mening er dette faktisk verre enn å lodde lagringsenheten til et hovedkort, uttaler han i videoen.

annonse