Til hovedinnhold

HTC bankes av Samsung og Apple

Inntjeningen stuper etter to år med økning.

Toppmodeller som HTC Sensation XE var ikke nok til å hindre et dramatisk inntektsfall for HTC mot slutten av 2011.
Samsung har publisert rekordtall for fjerde kvartal av 2011 - godt hjulpet av Samsung Galaxy S II og de andre Galaxy-modellene.

Det er bare en uke siden 2011 tok slutt, men de økonomiske resultatene fra mobilprodusentene tikker allerede inn. HTC går på sin første nedgang på to år, og når ikke opp til forventningene for fjerde kvartal. Samtidig har Samsung presentert rekordtall, og Apple har vunnet viktige seiere over HTC i retten.

Stort inntektsfall for HTC

HTCs tjente betydelig mindre i fjerde kvartal av 2011 enn i fjerde kvartal av 2010. Inntjeningen i fjorårets tre siste måneder landet på 13 milliarder new taiwan dollar (TWD) - rundt 2,5 milliarder kroner. I de siste tre månedene av 2010 tjente HTC 16,7 milliarder TWD. Det gir en nedgang på 3,7 milliarder TWD, eller rundt 22 prosent.

Omsetningen har også sviktet noe for HTC på slutten av fjoråret, men her er ikke tallene like dramatiske. Etter en nedgang på 2,49 prosent endte omsetningen på 101 milliarder TWD.

Voldsom økning for Samsung

Samtidig viser Samsung muskler med rekordresultat for fjerde kvartal av 2011. Selskapet står bak langt mer enn smarttelefoner, men telefonene gis likevel mye av æren for rekordtallene.

Totalt hadde samsung en omsetning på 47 billioner WON i siste kvartal av 2011 – opp fra 41,2 billioner WON i 2010. I norske kroner blir det 243,6 milliarder. Inntjeningen økte fra 4,3 billioner WON i fjerde kvartal av 2010, til 5,2 billioner WON i fjerde kvartal i 2011. Det gir en inntjening på omtrent 27 milliarder kroner og en økning på mer enn 17 prosent.

Samsung størst på smarttelefoner

Samsung er for øyeblikket den største produsenten av smarttelefoner på verdensbasis, etter å ha gått forbi Apple i tredje kvartal i fjor. Hele 300 millioner telefoner skal Samsung ha solgt i 2011.

Til sammenlikning solgte Samsung 280 millioner mobiltelefoner i 2010.

Galaxy S II er en av de viktige årsakene til Samsungs suksess i 2011
Les testen av Samsung Galaxy S II

Sure tap i retten

Både Samsung og HTC går inn og ut av rettsaler verden over for tiden. Det er hovedsaklig Apple selskapene kjemper mot.

Der Samsung har klart å gi Apple noen stikk tilbake, har HTC gått på to sure tap den seneste tiden. I en av de mange pågående patentsakene har nemlig Apple fått rettens medhold i en importnekt av flere av HTCs produkter.

Foreløpig gjenstår det 60 dager før importnekten er endelig vedtatt, og den trer ikke i kraft før i april.

Les også: HTC-telefoner kan bli bannlyst i USA

Apple stoppet oppkjøp

HTC hadde dessuten oppkjøpsplaner rundt selskapet S3 som lager grafikkbrikker. Etter at også S3 tapte i patentretten mot Apple, har HTC revurdert oppkjøpet. Oppkjøpet var planlagt å koste 300 millioner dollar.

Les også: – Apple er livredde for Android

(Kilder: slashgear.com: 1, 2, 3, 4, phonearena.com, intomobile.com, samsung)

Mer om
annonse