Tek.no

Nyhet

6 måter mordere bruker Facebook på

Forskere ville vite om det fantes en kobling mellom drap og bruk av sosiale medier.

Shutterstock/montasje
9 Nov 2014 12:00

I flere drapssaker de siste årene har Facebook blitt nevnt som en sentral del av saken. Likevel har det til nå ikke vært forsket på om disse drapene skiller seg fra andre typer drap.

Nå har derimot en forskningsgruppe fra Birmingham City University (BCU) gjennomgått 48 Facebook-relaterte drap for å se om det finnes noen ulikheter, skriver Forskning.no.

Fra krenkelser til fantasi

Kriminologene som står bak forskningen forklarer i en pressemelding at de har funnet frem til flere ulike måter mordere har brukt Facebook på i forbindelse med drap. De kategoriserer drapspersonene i seks profiler: Reaksjonisten, Informanten, Antagonisten, Fantasereren, Predatoren og Bedrageren.

Forskerne har funnet 48 drap fra hele verden hvor Facebook har spilt en sentral rolle. Drapene fant sted mellom 2008 og 2013. Blant annet nevner de en britisk mann som myrdet sin kone etter at han oppdaget at hun hadde skrevet på Facebook at hun ville treffe andre menn.

  • Reaksjonisten er en morder som reagerer på noe som har blitt lagt ut på Facebook ved å konfrontere drapsofferet ansikt til ansikt.
  • Informanten er en som bruker Facebook til å fortelle at vedkommende skal drepe noen, eller at de allerede har utført udåden.
  • Antagonisten er en som etter en krangel med drapsofferet på det sosiale mediet tyr til fysisk makt for å ikke å tape ansikt.
  • Fantasereren er en morder som har skapt seg en slags fantasiverden på Facebook, og som ikke takler skillet mellom fantasi og virkelighet. Vedkommende vil for eksempel kunne drepe for å ikke bli avslørt som en som dikter opp ting, eller for å holde fantasien vedlike.
  • Predatoren, eller «villdyret», er en som oppretter en falsk brukerprofil for å lokke til seg et bytte. Morderen vil muligens saumfare offerets Facebook-side for å finne informasjon som vedkommende kan benytte seg av for å komme i kontakt.
  • Bedrageren er en morder som publiserer innlegg på vegne av offeret, for å gi uttrykk for at offeret fortsatt er i live. Det kan også være at vedkommende utgir seg for å være en annen for å få tilgang til offerets konto.

Ingen forskjell?

Kriminolog Dr. Elizabeth Yardley fra BCU har ledet studien.Foto: BCU

Forskerne fant likevel ingen oppsiktsvekkende forskjeller mellom «Facebook-mordere» og andre mordere. Ifølge kriminolog Dr. Elizabeth Yardley fra BCU kjente ofrene i de fleste tilfeller gjerningspersonen fra før, samt at drapsmetodene heller ikke pekte på noe nytt.

Hun og forsker-teamet hennes konkluderer derfor med at sosiale medier ikke har noen direkte skyld i disse drapene.

– Sosiale medier som Facebook har blitt en del av hverdagen, og det er viktig å understreke at det ikke er noe galt med dem i seg selv. Facebook har ikke mer skyld i disse drapene enn en kniv har i et knivdrap – det er intensjonene til menneskene som bruker slike virkemidler vi må fokusere på, sier Yardley i pressemeldingen.

Hele studien finner du her

Her «dreper» han kompisen på Google Street View
Stuntet gjorde at politiet dukket opp på døra »

(Kilder: pressemelding via Forskning.no)

annonse

Les også