Tek.no

Nyhet

Norsk mobiltelefon for ekstreme forhold lansert

Impact X kan brukes i eksplosjonsfarlige miljøer, og fungerer som en vanlig Android-telefon.

22 Aug 2014 17:37

Nye norske mobiltelefoner er ikke hverdagskost, men i dag kom pressemeldingen fra Stavanger-selskapet Bartec Pixavi om at telefonen Impact X er offisielt lansert. Dette er en Android-telefon i forholdsvis voksen størrelse, som skal være svært robust, og ha ekstra tykk skjerm. Viktigst av alt, den er sertifisert for bruk i eksplosjonsfarlige miljøer, så som i oljeindustrien. Telefonen er utviklet i samarbeid med Shell.

Nedskalert siden første pressemelding

Vi fikk høre om den tilbake i februar, men ser vi på pressemeldingen fra den gang er det svært mye som har forandret seg på et halvt år.

Salgs og Markedsdirektør Thomas Zaubi (til venstre) og Andreas Parr Bjørnsund, Prosjektleder. .Foto: Bartec Pixavi

– Vi har lykkes med å lage et produkt som har samme ytelse og brukervennlighet som vanlige smarttelefoner for konsumenter. Produktet har flere unike egenskaper som for eksempel et 3500 mAh batteri, 4,6-tommers retinaskjerm, kapasitiv touchskjerm som kan brukes med hansker, tre HD-kameraer, samt 3G og Bluetooth, forteller Christian Rokseth daglig leder i Pixavi i en pressemelding.

Spesifikasjonene så altså den gang ut til å havne i samme landskap som vanlige Android-toppmodeller. I dag er spesifikasjonslisten langt mer avslappet, og kan fortelle om en telefon med 4,3 tommer stor skjerm, og oppløsningen 800 x 480 piksler.

Holder til fire timer videostrømming

Pressemeldingen hevder telefonen har et batteri med «dobbel kapasitet», uten å gå i detalj om hva det er de sammenlikner den med. Den endte uansett opp med et batteri på 2800 mAh, som skal gi rundt åtte timer taletid, eller fire timer videostrømming til telefonen.

Den gang ble det også oppgitt at telefonen ville være utstyrt med Android 4.3, mens dagens pressemelding oppgir at den blir levert med Android 4.2. Selskapet oppgir også at telefonen skal være utstyrt med en moderne systembrikke, men sier ikke hvilken.

Sørger for riktig orientert video

Telefonen har en svært spesiell kameraegenskap. Den er nemlig utstyrt med to kameralinser på baksiden, og i motsetning til HTCs doble kamera i One (M8), brukes ikke den ekstra linsen til å hjelpe hovedkameraet. I stedet veksler telefonen mellom de to kameraene avhengig av hvilken orientering du holder telefonen i, slik at videostripen alltid legger seg riktig vei. Funksjonen har de kalt FlipScape, og vi mistenker den kunne vært like nyttig for den jevne Youtube-bruker som for oljeindustrien.

Et tredje kamera befinner seg på forsiden av telefonen. Det er i stand til å filme HD-video og telefonen er forhåndslastet med Bartec Pixavis egen telekonferanseapp, Sipido.

Robust som få

Impact X er IP68-sertifisert, en sertifisering som tilsier at den er både støvtett og vanntett, og skal tåle nedsenking i en til tre meter vann. Spesifikasjonslisten oppgir dessuten at den skal tåle fall fra to meters høyde, og støt på mer enn 2 joule. Ved siden av dette er den altså Ex-sertifisert og trygg å bruke i eksplosjonsfarlige miljøer.

Oppgitt brukstemperatur er mellom -20 og 45 grader celcius. Selskapet sier også at skjermen skal fungere godt med hansker, og i sterkt sollys.

Ved siden av telefonen har Bartec Pixavi utviklet et lite hjelmkamera som kan kobles til, og brukes til videokonferanser. Kameraet har fått navnet Orbit X.

Les også: Google vil selge sin unike modultelefon fra januar 2015

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Denne telefonen har fire dagers batteritid
Les også
Microsofts nye billigmobil har ikke Windows
Les også
Google vil selge Project Ara fra januar neste år
Les også
HTCs toppmodell i billigversjon
annonse

Les også