Tek.no

Nyhet

Dette bildet viser at Philae har landet på kometen

Landingsfartøyet er imidlertid ikke ankret fast, slik den skulle vært.

ESA/Rosetta/Philae/CIVA
13 Nov 2014 13:48

I går nådde Rosetta-ekspedisjonen sitt klimaks: Landingsfartøyet Philae ble skilt fra romsonden, og landet til slutt på kometen med det klingende kallenavnet 67P/Tsjurjumov–Gerasimenko.

Nå har European Space Agency (ESA) publisert det første bildet som Philae har tatt etter landingen. Dette bekrefter at landingsfartøyet har kommet frem til kometen, og at det fungerer å sende bilder og data tilbake til jordkloden via Rosetta-sonden.

Ikke ankret fast

Allerede før Philae startet sin reise ned til kometen ble det klart at landingsraketten ikke kunne aktiveres. Det gjorde jobben litt mer utfordrende enn planlagt.

Nå viser det seg at heller ikke harpunene som skulle forankre Philae til kometens overflate ikke ble avfyrt, melder Cnet.

Landingsfartøyet ser foreløpig ut til å ha stabilisert seg på bakken, angivelig etter å ha hoppet et par hundre meter etter første det første sammenstøtet. ESAs ingeniører kvier seg derfor for å forsøke å utløse harpunene på nytt, eller prøve å drille Philae fast i grunnen, i frykt for at dette vil få fartøyet til å hoppe på nytt.

Philae er imidlertid i tilsynelatende god behold etter forholdene, og kan altså ta bilder. Fartøyet har ti måleinstrumenter om bord som de neste månedene vil samle data som kan gi romforskerne fra ESA ny viten om kometen.

Håpet er å finne ut om kometer kan ha vært årsaken til at det oppstod levende organismer på jordkloden.

Superb sci-fi-kortfilm forklarer poenget med Rosetta-ekspedisjonen
Dette er grunnen til at vi skal fange en komet »

(Kilder: European Space Agency, Cnet)

annonse

Les også