Til hovedinnhold

Snart er VHS-formatet omsider helt dødt

Denne måneden produseres den aller siste VHS-spilleren.

Kitch/COLOURBOX10924037

Dersom du trodde at VHS-formatet, de store plastkassettene som filmene kom på i «gamle dager», allerede var utryddet er du nok ikke alene. Formatet har imidlertid holdt seg i live helt til nå, men snart settes det endelige dødsskuddet.

Som blant andre Forbes melder skal nemlig den aller siste VHS-spilleren produseres denne måneden, som altså betyr at formatet har nådd et definitivt punktum.

Lages av den eneste VHS-produsenten

Det er det japanske selskapet Funai Electric som skal få æren av å lage den siste VHS-spilleren. Selskapet er ifølge dem selv den eneste gjenværende produsenten av VHS-spillere i verden, men har opplevd en dramatisk nedgang i etterspørselen den siste tiden.

VHS har levd en stund, men nå er det helt slutt.
KitchCOLOURBOX10924037

Funai Electric skal ha solgt 750 000 spillere i fjor, som er en nedgang fra 15 millioner på det aller meste. Formodentlig er det imidlertid en god del år siden salgstallet var så høyt.

Mye VHS ennå i omløp

Grunnen til at produksjonen av VHS-spillere har fortsatt såpass lenge er at det ennå er svært mange VHS-filmer i omløp, og som Forbes peker på finner man for eksempel svært mange resultater om man søker etter VHS hos nettbutikken Amazon.

Som nettstedet Bizjournals meldte i sin tid var det i 2001 at DVD-salget for første gang tok igjen VHS, syv år etter at Sony laget den første DVD-spilleren i 1994. VHS-formatet kom først på markedet i 1976, og i 2006 ble den siste filmen gitt ut på formatet.

De konkurrerende Betamax-spillerne ble produsert frem til 2002: I fjor møtte også disse kassettene sitt endelikt »

annonse