Til hovedinnhold

Vil bannlyse mobiler med kryptering som ikke kan knekkes

Nytt lovforslag i California kan gjøre livet vanskelig for iPhone-brukere.

Hadrian/Shutterstock.com

Et nytt lovforslag i California kan gjøre krypterte mobiltelefoner ulovlig, melder nettstedet Cnet.

Mobilkrypteringen har gjort store fremskritt og gir stadig vekk myndighetene hodebry, noe vi blant annet har sett i form av at FBI krevde bakdører for å komme rundt krypteringen. Myndigheter i USAs mest folkerike delstat har nå gått enda et steg lenger.

Det nye lovforslaget i California, om det blir vedtatt, vil i praksis gjøre krypterte mobiltelefoner ulovlige.

Må kunne låses opp på forespørsel

Nærmere bestemt krever lovforslaget at samtlige mobiler som produseres etter 1. januar 2017 må kunne låses opp og dekrypteres av enten produsenten eller leverandøren av operativsystemet på forespørsel fra myndighetene.

Den nye krypteringen på iPhone vil i praksis gjøre telefonene forbudt i California dersom lovforslaget går gjennom.
Shutterstock

Dersom mobilen ikke kan dekrypteres på forespørsel vil selgeren ilegges en bot på 2500 dollar, cirka 22 000 kroner med dagens kurs. Selve lovforslaget kan leses i sin helhet på denne siden.

I praksis vil dette bety at blant annet Apples iPhone-telefoner vil bli forbudt i California i sin nåværende form. Som vi meldte i oktober i fjor har Apple gjort det klart at det ikke er teknisk mulig, heller ikke for selskapet selv, å hente ut data fra låste enheter som kjører operativsystemet iOS 8 eller nyere.

Ikke kommentert av Google eller Apple

Også mange Android-telefoner vil måtte endre krypteringen dersom det oppsiktsvekkende lovforslaget skulle gå gjennom.

Det er uvisst hvor stor sjansene er for at forslaget blir vedtatt. Verken Apple eller Google har kommentert saken, så det er heller ikke kjent hvordan disse stiller seg til saken. Det er imidlertid ikke vanskelig å forestille seg at forslaget neppe vil bli godt mottatt.

Forslaget kommer altså til tross for at teknologiselskapene utgjør en viktig del av økonomien i California, hvor både Google, Apple og en rekke andre store aktører som kjent har hovedsete.

iPhone er populær i Norge: iPhone 6 var den mest solgte modellen her på berget i fjor »

annonse