Tek.no

Nyhet

Er du klar for et nytt familiemedlem?

Asus ruller straks ut sin sjarmerende personlige assistent, «Zenbo».

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tek.no/ Taipei: Asus har alltid mye nytt og lekkert å presentere under sine årlige pressekonferanser på Computex, og i år var intet unntak. Likefullt ble vi som var tilstede litt ekstra forbauset i år, da Asus-sjef Jonney Shih – etter å ha sluppet de sedvanlige nye datamaskinene og telefonene (sistnevnte ikke for det norske markedet) – fortalte at han hadde en liten ting til å vise frem.

Zenbo, kom hit!

– Hey, Zenbo, come here, ropte Shih fra scenen, og inn rullet jammen en ganske så sjarmerende liten robot-assistent ved navn «Zenbo».

Asus Zenbo.
Asus

Zenbo, som minner om en blanding av 80-tallshelten Johnny Five, E.T og Pixar-stjernen Wall-E, når deg omtrent til knehøyde. Til gjengjeld titter den opp mot deg med like tillitsfulle og sjarmerende (piksel-)øyne som menneskets beste venn. Den vil ifølge Asus være både til hjelp og glede om den tas med hjem for å bli en del av familien din.

Både venn og tjener

Utover å være helt selvkjørende, slik at den blant annet kan følge etter deg, holde seg i nærheten av poden, eller holde utkikk etter dørselgere den kan se søtt på, kan Zenbo snakke med deg på det som fremstår som ganske naturlig engelsk.

Det later også til at robot-assistenten forstår engelsk ganske godt, tatt i betraktning at den faktisk forstod den svært engasjerte – men kanskje ikke helt gramatisk språklig korrekte – introduksjonen til Asus-sjefen.

Asus har flere ønsker for Zenbos bruksområder, og den kommer med spesialsydde funksjoner både for tenåringen i huset, lillesøster, mor og far.

Zenbo, her satt sammen med en konstruert Asus-familie, men ikke se bort ifra at sjarmøren vil sjarmere seg inn i slektstreet ditt en dag.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Blant annet skal den by på tjenester som å følge etter deg og filme det du gjør, strømme filmer som du kan se rett i ansiktet på skjermen dens, fortelle natta-historier eller vise interaktive bøker til barna, og svare på spørsmål om verden vi lever i. I tillegg kan den starte og ta imot videosamtaler, brukes til å gjøre innkjøp via internett eller til å styre en rekke smarthjem-funksjoner som lys, varme, dører, elektriske apparater som tv-er og lignende, kun ved hjelp av stemmekommandoer.

Om du drar av gårde på ferie kan Zenbo dessuten fungere som en personlig sikkerhetsvakt der den enten kan patruljere på egenhånd eller fjernstyres fra der du er via en smarttelefon.

Zenbo på sjarmoffensiv under Computex.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ringer etter hjelp

Imidlertid er det de eldre blant oss som har fått den kanskje største grunnen til å begynne prosessen med å fjerne dørlister og lage ramper i huset (om så ikke allerede er gjort) for å ta imot den rullende assistenten. Zenbo skal nemlig være både en trofast venn og nyttig tjener for eldre, som enten bare er ensomme og ønsker noe(n) å prate med eller som ser nytten av at noen holder øye med dem.

Zenbo kan nemlig på egenhånd ringe etter hjelp, være seg familie eller lege, om den oppdager at eieren har falt og ligger skadet på gulvet, høre fra seg når de ulike pillene skal tas, eller minne om avtaler.

Kan lære ny kunster

Hvem vet hva Zenbo får av funksjoner i fremtiden, enten gjennom fysiske brødre og søstere, eller gjennom fastvareoppdateringer. Her jobbes det allerede tett sammen med Intel om utviklingen, men det blir fritt frem for utviklere å lage sine egne apper som kan utvide Zenbos evner, forteller Asus. Det er tydelig at dette er en produktkategori Asus trår inn i med begge bein.

Basert på stemningen i salen traff Zenbo mange hjerter her i Taipei, med sine store utrykksfulle øyne og rødmende ansikt der han ikke var helt komfortabel med å treffe mange hundre journalister på sin fødselsdag. Da var det nok mange som satte pris på at de kan få sin helt egen Zenbo for 600 dollar.

Med Asus’ storsatsning på personlige roboter ser det ut til at Zenbo kan bli den første av sitt slag som ikke kun er å betegne som et leketøy for barn eller et konsept. Zenbo vil vel kanskje ikke bli noen stor hit i Skandinavia nå med det aller første, og det er heller ikke sikkert at den vil selges i vår del av verden, men om du virkelig har lyst på en familieforøkning uten å føle deg lenket til hjemmet de neste 18 årene kan jo import være noe å vurdere.

Nå er det uansett fullt mulig at flere produsenter kommer på banen med sine personlige roboter, og da kan dette bli en veldig spennende produktgruppe å følge utviklingen til fremover.

Ikke alle roboter er like vennlig innstilt som Zenbo:
Her skyter for eksempel en med maskingevær »

Les også
Her kutter robot-ninjaen med dødelig presisjon
Les også
Hva skjer når roboter kan føle?
Les også
Ønsker seg OL for roboter allerede i 2020
Les også
Her skyter roboten med maskingevær
annonse

Les også