Tek.no

Nyhet

Framtidens solpaneler kan brettes som origami

Bretting er ikke bare for papir, mener NASA.

21 Aug 2014 08:00

Når du skal fly noe ut i verdensrommet er det viktig at det er så lite og kompakt som mulig. Det gjelder alt fra utstyr til astronautene på romferjen ISS, til satellitter og solpaneler.

Jo mindre, desto bedre

Forskere ved Brigham Young University og NASAs egne Jet Propulsion Laboratory har jobbet med å finne en måte å lage utbrettbare solcellepaneler, som kan brettes sammen på en mer effektiv måte enn dagens modeller. For mens dagens solcellepaneler som sendes ut i verdensrommet foldes sammen i en vanlig trekkspillformasjon, en ganske ineffektiv metode ifølge nettstedet Extreme Tech, har forskerne skapt noe langt mer utradisjonelt.

Forskerne lot seg nemlig inspirere av Miura-bretten fra den tradisjonelle japanske kunstformen origami. Brettemetoden lot dem designe et solcellepanel som i kompakt form bare er på rundt én meter i diamater, som kan brettes ut til et 25 kvadratmeter stort panel.

Ideen er at solcellepanelet skal kunne monteres på utsiden av en satellitt, og så fort den går i bane rundt Jorden, vil solcellene kunne brettes ut.

Origimiprosjektet er fortsatt tidlig i testfasen, og det er mange steg som må testes ut før vi ser satellitter med de nye solcellepanelene.

Se demonstrasjonsvideoene nedenfor:

Alt må være kompakt i verdensrommet:
Se hvordan astronautene lager kaffe på ISS »

(Kilder: Extreme Tech via Engadget)

annonse