Til hovedinnhold

Fujifilm utvider X-familien

Møt X-A1, et speilløst systemkamera.

Fujifilm

Fujifilm lanserer i dag sitt fjerde speilløse systemkamera i sin retroinspirerte X-familie, Fujifilm X-A1. Kameraet posisjoneres som étt trinn opp fra kompaktkameraer, for fotografer som skal kjøpe sitt første kamera med utskiftbar optikk.

Minner om storebror

Her er variantene av det nye kameraet.Foto: Fujifilm

Fujifilm X-A1 har arvet mange egenskaper fra storebroren sin X-M1 som Fujifilm lanserte ved sankthanstider i år. Huset har identiske ytre mål, og vekten på 330 gram er også den samme. Vi kjenner også igjen den vribare skjermen på tre tommer med 921 000 piksler.

Les også: Hils på X-M1

Nykommeren bruker også den samme prosessoren som X-M1, «Exr Processor II». Dette gjør at også ytelsestallene er lett gjenkjennelige fra forrige modell. Serieopptak foregår i opptil 5,6 bilder per sekund, for maksimalt 30 JPEG-bilder. For bilder i råformat er maksimalt antall 10, også som før.

Kameraet gjør videoopptak i full HD 1920x1080 med 30 bilder i sekundet. Dette klarer begge kameraene å gjøre kontinuerlig i opptil 14 minutter.

Så hva er nytt?

For de som mener at kameraer skal være sorte, så tilbyr Fujifilm det også. Her med 16-50mm objektiv.Foto: Fujifilm

Den viktigste forskjellen på dagens lansering og forgjengerne, er at bildebrikken er av enklere standard. Oppløsningen er den samme, APS-C CMOS 16,3 megapiksler, men i den nye modellen har Fujifilm valgt å gå bort fra X-Trans-brikken som forgjengerne er utstyrt med.

I stedet har X-A1 fått en standardbrikke, formodentlig for å kunne legge prisen på det nye kameraet lavere enn det som er tilfellet for sine storebrødre. Selv om denne sensoren er enklere, så har den lysstyrke som sine forgjengere. Den er oppgitt fra ISO 200 til ISO 6400 i 1/3 steg, og utvidbar i begge ender til ISO 100 og maksimalt ISO 25600.

Nye farger

Det nye kamerahuset leveres i tre forskjellige farger: Sort, rød og blå. Det er selvsagt kompatibelt med de andre husene i X-familien, slik at alle syv objektivene i Fujinon XC-serien passer. Fujifilm fremhever selv at XC16-50mm og XC50-230mm er spesielt godt egnet til X-A1.

Fujifilm er kjent for gode bilder i dårlig lys. Her ser vi smartblits-funksjonen kameraet er utstyrt med.Foto: Fujifilm

Kameraet har innebygd trådløst nettverk, slik at bilder umiddelbart kan overføres til pc, mobil eller nettbrett, ved hjelp av tilhørende programvare som kan lastes gratis ned fra nettet.

Kameraet skal bli tilgjengelig i løpet av høsten, og norsk pris er foreløpig ikke fastsatt. I USA har kameraet fått en anbefalt utsalgspris på 599 dollar inklusive XC 16-50mm-objektivet. Det er to hundre dollar lavere enn hva X-M1 kostet ved lansering.

Test: Vi har ikke rukket å teste dagens lansering ennå, men vi vet fra før at Fujifilm kan lage gode kameraer.

annonse