Tek.no

Nyhet

Derfor er årets VM-ball så mye bedre

NASA forklarer hvorfor «Brazuca» ikke blir en flopp, slik som 2010-ballen «Jabulani».

NASA's Ames Research Center
13 Juni 2014 16:19

Fotballen – selve ballen – var sammen med vuvuzelaen noe av det som fikk størst negativ oppmerksomhet da Sør-Afrika arrangerte fotball-VM i 2010. Adidas-ballen «Jabulani» ble sterkt kritisert av en rekke keepere, ettersom det var vanskelig for dem å beregne hvor den havnet. Jabulani kunne innimellom ligne mer på en vindskeiv plastball du kjøper i lekebutikken i måten den suste gjennom luften på.

Årets VM-ball – «Brazuca» – har på den annen side sluppet helt unna kritikk. Det er ikke uten grunn, skal vi tro NASA Ames Research Center. De har utført en rekke tester for å finne ut om Brazuca holder mål. Og det gjør den visst. Testene ble gjort for å lære studenter de grunnleggende prinsippene innen aerodynamikk.

– Idrett gir oss en unik mulighet til å introdusere neste generasjons forskere til vårt forskningsfelt innen aerodynamikk, ved å vise dem noe de kan relatere til, sier forskningsleder Rabi Mehta ved NASA Ames Resarch Center i en pressemelding.

Dekket med små nupper

I videoen under forklarer Mehta hvorfor årets VM-ball fungerer bedre enn den beryktede Jabulani-ballen. I korte trekk dreier det seg om at Brazuca har seks «paneler» (lærstykker) i stedet for åtte, og at sømmene er lengre og dypere. En tradisjonell fotball er derimot sydd sammen av 32 paneler.

I tillegg er panelene dekket med bittesmå nupper, noe som har innflytelse på ballens aerodynamikk. Golfballer har for øvrig små «groper» på utsiden som gir en lignende effekt på hvordan ballen flyr i luften.

– Spillerne bør bli fornøyd med den nye ballen. Den er mer stabil i lufta og oppfører seg mer som en tradisjonell fotball med 32 paneler, konkluderer Mehdi.

EA Sports simulerte utfallet av fotball-VM på FIFA World Cup Brazil:
– Tyskland vinner fotball-VM »

(Kilder: NASA Ames Research Center via Gizmodo)

annonse