Til hovedinnhold

Nå blir Microsofts tjenester tryggere å bruke

Selskapet innfører nye sikkerhetstiltak og oppretter «åpenhetssenter».

Gil C/Shutterstock.com

Mye på grunn av aktivitetene til det spionasjeglade etterretningsbyrået NSA har flere IT-aktører fått et økt fokus på å gjøre tjeneste sine sikrere. Blant dem er Google, som både har iverksatt nye sikkerhetstiltak rundt Gmail-tjenesten sin og som også arbeider med helt nye krypteringsløsninger.

Nå melder også Microsoft at de skal foreta en aldri så liten overhaling av sikkerheten på tjenestene sine, nærmere bestemt på Outlook- og OneDrive-tjenestene.

Får TLS- og PFS-kryptering

Oppgraderingen består i at Outlook nå utstyres med TLS-kryptering (Transport Layer Security) for både innkommende og utgående e-poster. Dermed er altså alle e-poster kryptert mens de sendes mellom Microsoft og andre e-posttilbydere, gitt at de andre også har implementert TLS-protokollen.

I tillegg til dette får Outlook nå også fått støtte for såkalt Perfect Forward Secrecy (PFS)-kryptering for sending og mottak av e-poster. PFS er en løsning som innebærer å benytte ulike krypteringsnøkler for hver oppkobling, noe som gjør det betraktelig vanskeligere for hackere å dekryptere kommunikasjonen.

Det er imidlertid ikke bare e-posttjenesten som får denne krypteringen. Microsofts skytjeneste OneDrive vil nemlig også nå automatisk benytte PFS-løsningen når du kobler deg opp via onedrive.live.com eller tjenestens applikasjon for mobile enheter.

Åpner senter for større åpenhet

Til sist innebærer Microsofts nye sikkerhetstiltak åpningen av noe de kaller Microsoft Transparency Center. Dette fremstøtet går ut på å gi regjeringer som deltar i prosjektet mulighet til å studere kildekoden til selskapets kjerneprodukter.

Hensikten med det er å gi myndigheter anledning til å forsikre seg om at koden er sikker og ikke inneholder bakdører eller annet rusk som kan utnyttes av hackere. Hittil er kun ett Transparency Center åpnet, ved Microsofts hovedkvarter i Redmond, men andre skal være under planlegging.

Nylig oppgraderte Microsoft også skytjenesten sin: OneDrive får nå både mer plass og lavere priser »

annonse