Til hovedinnhold

Facebook svarer på personvernkritikk

– Rapportene om private meldinger på avveie var falske.

Illustrasjon: Hardware.no/istock 18612769

I går ble det skrevet flere saker over hele verden om det som tilsynelatende var et stort sikkerhetsbrudd i Facebook. Flere franske brukere skal angivelig ha fått opp, det de mente, var private meldinger mellom seg og vennene sine på tidslinjen deres.

Det tok ikke lang tid før flere større aviser, som blant annet franske Le Monde, var på saken, og ønsket opprydding fra Facebook.

Ikke private meldinger likevel

Nå viser det seg at dramaet bare var basert på misforståelser, da de private meldingene egentlig bare var vanlige meldinger, skrevet på veggene til andre Facebook-venner. I 2009, da meldingene ble skrevet, hadde ikke Facebook implementert "like"-knapper og kommentarfelt under meldinger, og de fleste samtalene mellom personer foregikk på hverandres vegger.

Facebooks opprinnelige pressemelding gjenspeiler dette, og ifølge nettstedet Tech Crunch tilsier alle dobbeltsjekkene de har gjort at dette er tilfellet.

– En liten gruppe brukere ble bekymrede da de feilaktig antok at deres private meldinger dukket opp på tidslinjen deres. Våre utviklere undersøkte rapportene og fant at meldingene det var snakk om var eldre vegg-innlegg, som alltid har vært synlige på brukernes profilsider. Facebook er sikre på at det ikke har vært brudd på brukernes personvern, skrev Facebook i en pressemelding.

De la også til at det er flere tekniske barrierer som stopper slike vegg-innlegg og private meldinger å blandes, da de bruker to vidt forskjellige systemer.

Frankrike sist ut i tidslinje-oppdatering

Grunnen til det store oppstyret kan være på grunn av den globale utrullingen av tidslinjen til alle verdens Facebook-profiler. Selv om den nye designen og funksjonaliteten har vært tilgjengelig her i Norge i lang tid, har Facebook rullet ut oppdateringen på ulike tidspunkt til ulike deler av verden. Franske brukere skal ha fått oppdateringen senere enn mange andre land.

Det er også verdt å nevne at Facebook har endret design mange ganger siden tjenesten først dukket opp på nettet i 2006. Nye funksjoner har stadig blitt implementert, og sikkerhets- og personvernsinnstillingene har hele tiden blitt endret og oppdatert. Det som kanskje virket som den eneste måten å ha en samtale med noen på Facebook i oppstartsfasen, altså å skrive en melding på veggen, har fått en helt annen status i dag.

Har du skrevet noe på Facebook du kommer til å angre på? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Les også: Nå lagrer Facebook søkene dine

(Kilde: Tech Crunch)

annonse