Nyhet

Nokia-patent kan bannlyse nettdeling i Android

... hvis ikke produsentene blar opp for det eldgamle patentet.

Slik så Nokia for seg nettdeling før det egentlig fantes noe nett å dele.

I 1995 fikk finnene i Nokia patent på deling av nettverksressurser fra en mobiltelefon til en PC. Først noe senere ble det aktuelt for folk flest å bruke en slik løsning, og i første omgang ved hjelp av kabler. Nå ligger den gamle mobilgiganten i patentkrig med HTC, og patentet kan vise seg å omfatte langt mer enn kablet deling av nett.

Ifølge nettstedet fosspatents.com utkjempes Nokias krig på tre fronter; i amerikanske ITC (International Trade Commission) og i tyske og britiske domstoler.

Også andre produsenter deler nett

HTC og Google har forsøkt å få ITC til å begrense omfanget av patentet, men så langt uten å lykkes. Dermed er det sannsynlig at et søksmål vil vinne frem. I så tilfelle vil HTC måtte lisensiere teknologien fra Nokia, eller risikere et importforbud i USA.

Det er imidlertid ikke bare HTC som markedsfører nettdeling fra Android-mobiler. Funksjonen er innbakt i selve operativsystemet, og markedsføres av det som kan krype og gå av Android-produsenter. Dermed kan veien bli kort til andre mobilprodusenter som Samsung og Sony.

Også Apple støtter nettdeling fra iPhone-modellene i dag.

Usikkert om Europa

Om Nokia har dette patentet i Europa er foreløpig uklart. Av de førti patentene Nokia hevder HTC bryter, er ikke patentet som omhandler nettdeling blitt en del av de europeiske sakene ennå.

Nokia har imidlertid akkurat vunnet ett av søksmålene sine i Tyskland. Patentet det dreide seg om handler om strømstyring. HTC på sin side hevder funksjonen sparer så minimalt med strøm, at de har valgt å fjerne den i sin helhet fra telefonene.

Google skal ha forsøkt å gripe inn i patentkrigen, på vegne av HTC. Så langt har ikke søkegiganten lykkes.

Du kan lese mer om nettdelingspatentet og den pågående patentkrigen hos fosspatents.com

(Kilder: wmpoweruser.com, fosspatents.com)

Les også
Apple med patent på å snu telefonen i luften
Les også
Apple satser på kart innendørs
Les også
HTC One: Luksusmobilen som tar bilder i mørket
Les også
Slik overlever mobilen på påskefjellet
Les også
Hva betyr egentlig «fri bruk»?
annonse