Tek.no

Nyhet Skrur hukommelsen av og på

Hjerneimplantat kan forbedre hukommelsen

Forsøk med rotter gir håp for glemske mennesker.

20 Juni 2011 15:00

Forskere i USA har designet et hjerneimplantat som gjenoppretter tapte hukommelsesfunksjoner og forsterker minner om ny informasjon hos forsøksrotter.

Dette kan være et viktig steg i utviklingen av såkalte nevroprotetiske enheter – som reparerer mangler fra demens, slag og andre hjerneskader hos mennesker.

Enormt potensiale

Prosjektet er ennå et godt stykke fra å bli testet ut på mennesker, men implantatet markerer den første gangen en kognitiv funksjon kan bli forbedret ved hjelp av en enhet som etterlikner nerveceller i hjernen.

– Teknisk sett er det veldig imponerende å få til noe slik med dagens teknologi, sier Daryl Kipke, professor i bioteknologi ved Universitetet i Michigan. Han fortsetter:

– Vi har bare skrapt på overflaten når det gjelder å kommunisere med hjernen, men dette eksperimentet viser hva som er mulig og hvilket stort potensiale det er å samhandle med hjernen på denne måten.

Kan skrus av og på

I en serie med eksperimenter ble rotter trent opp i å huske hvilken av to identiske knapper de måtte trykke på og i hvilken rekkefølge for å få vann. Dette lærte dem den generelle regelen om hva de måtte gjøre, og hjernemønsteret ble tatt opp til bruk i implantatet.

Effekten til hjerneimplantatet ble deretter testet ved å blokkere aktiviteten i det ene vevområdet i hjernen for lagring av ny informasjon. Dette ble gjort ved hjelp av et spesielt legemiddel og monitorert fra en tilknyttet datamaskin.

Rottene glemte dermed nøyaktig hva de måtte gjøre for å få fatt i vann, men når forskerne skrudde på hjerneimplantatet som etterliknet det aktuelle vevet, kom også hukommelsen tilbake.

– Skru på enheten, og dyret har minnet. Skru den av, og dyret har det ikke lenger. Det er akkurat slik det virker, sier Theodore W. Berger, professor i ingeniørvirksomhet ved Universitetet i Southern California.

Utfordringer hos mennesker

Forskerne forteller at systemet kan bli tilpasset menneskelig bruk ved hjelp av trådløs teknologi og databrikker. Det eksisterer flere hindere i form av for eksempel at menneskelige hjerner har langt flere områder i hjernen for hukommelse, og at det kan være vanskelig å gjenskape minner hos pasienter med alvolige hukommelsesproblemer.

Enkelte gjenskapte minner som hvor badet er eller hvor maten blir lagret kan likevel bidra til å hjelpe eldre og andre uføre, og på den måten la dem bo hjemme så lenge som mulig.

(Kilde: The New York Times)

Les også
Forskere skaper kunstige minner
Les også
Dataprogram stepper inn når du blir sliten
Les også
Kunne du tenke deg å flytte inn hit?
Les også
Slik ser tankene dine ut
Les også
Se opp for el-flyet
Les også
Et liv uten puls er mulig
Les også
Utvikler verdens mest effektive solceller
Les også
Lad opp elbilen trådløst
Les også
Dette er verdens minste videokamera
annonse

Les også